Η Airbnb «πεδίον δόξης λαμπρό» για τις ασφαλιστικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Airbnb «πεδίον δόξης λαμπρό» για τις ασφαλιστικές

Η τεράστια απήχηση που έχουν αποκτήσει οι διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων επιπλωμένων κατοικιών, όπως η Airbnb, προσελκύκουν το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών που σχεδιάζουν ειδικά προϊόντα για τους ιδιώτες που θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι τους σε τουρίστες.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα Αστικής Ευθύνης που λάνσαρε πρόσφατα η Υδρόγειος Ασφαλιστική. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό προϊόν που καλύπτει τους ιδιοκτήτες από τυχόν αξιώσεις που μπορεί να έχουν οι ενοικιαστές από ατυχήματα ή βλάβες που θα συμβούν εντός της κατοικίας που νοικιάζουν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις βραχυπρόθεσμης μίσθωσης του ακινήτου τους και αφορά όλες τις κατοικίες που ενοικιάζονται από αυτά για τουριστικούς λόγους, είτε αυτές είναι κύριες (μόνιμες), είτε εξοχικές.

Η κάλυψη αφορά την Αστική Ευθύνη του ιδιώτη/μισθωτή της κατοικίας για σωματικές βλάβες ή και υλικές ζημιές που τυχόν θα συμβούν στους ενοικιαστές μέσα στον κυρίως ή περιβάλλοντα χώρο αυτής ή που θα προέρχονται από αυτή. Συμπεριλαμβάνεται η Αστική Ευθύνη από πυρκαγιά, διαρροή σωληνώσεων και τη χρήση ανελκυστήρων.

Τι σημαίνει Αστική Ευθύνη; Αν τυχόν συμβεί κάποιο ατύχημα στο σπίτι που νοικιάζει ο ασφαλισμένος μέσω Airbnb η ασφαλιστική αναλαμβάνει να αποζημιώσει τον παθόντα. Αν για παράδειγμα κάποιος γλιστρήσει στο μπάνιο και σπάσει το πόδι του, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Το ίδιο μπορεί να κάνει κάποιος ενοικιαστής αν πλημμυρίσει το σπίτι που νοικιάζει και καταστραφούν προσωπικά του αντικείμενα.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα νομικής προστασίας και αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση με τους ζημιωθέντες, μιας και οι περισσότερες υποθέσεις χρηματικών αποζημιώσεων καταλήγουν σε συμβιβασμό. Από κει και πέρα η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει το ποσό της αποζημίωσης.

Σημειώνεται πως οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης έχουν ανώτατο όριο αποζημίωσης είτε ανά περίπτωση είτε ανά έτος, καθώς και ποσά απαλλαγών τα οποία μπορεί να εκφράζονται είτε ως απόλυτο ποσό (π.χ. 5.000 ευρώ) είτε ως ποσοστό (π.χ. 5% επί της συνολικής αποζημίωσης), είτε ως συνδυασμός των δύο (π.χ. 5% επί της αποζημίωσης μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ).

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα της Υδρόγειος Ασφαλιστικής έρχεται σε τρία προγράμματα τα οποία καλύπτουν με διαφορετικά όρια την κάθε περίπτωση. Στο πρόγραμμα Α’ το ανώτατο όριο αποζημίωσης για σωματικές βλάβες φτάνει τα 30.000 ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα Γ΄ φθάνει τα 90.000 ευρώ. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο το όριο που καλύπτει η ασφαλιστική τόσο μεγαλύτερο το ασφάλιστρο.

Πέρα από τις βασικές καλύψεις που προσφέρει το πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει επιπλέον καλύψεις όπως η Αστική Ευθύνη από τη λειτουργία πισίνας, η Αστική Ευθύνη από την εκτέλεση εργασιών συντήρησης / επισκευών καθώς και η Αστική Ευθύνη προς τον ιδιοκτήτη οικοδομής ή/και παντός τρίτου προσώπου. Και πάλι αν επιλεγούν τυχόν συμπληρωματικές καλύψεις, το ασφάλιστρο ανεβαίνει.

Η «ασφάλιση» της Airbnb

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά η Airbnb προσφέρει το δικό τους πρόγραμμα αποζημιώσεων το οποίο αφορά όμως ζημιές στην κατοικία που νοικιάζεται μέχρι το πόσο των 1 εκατ. δολαρίων. Το πρόγραμμα αυτό όμως, όπως προειδοποιεί η ίδια η εταιρεία δεν αντικαθιστά οποιαδήποτε ασφάλιση και δεν καλύπτει ειδικά την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider