Απαγορευτική η αυτασφάλιση για όσους έχουν χρέη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαγορευτική η αυτασφάλιση για όσους έχουν χρέη

«Μπλόκο» στην αυτασφάλιση όσων ασφαλισμένων (ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών) χρωστούν στον ΟΑΕΕ ή τον ΟΓΑ και δεν έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους, βάζει κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Η απόφαση αυτή «τιμωρεί» όσους έχουν χρέη και δεν τα ρυθμίζουν, στερώντας τους τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τις απαραίτητες προυποθέσεις (ένσημα) για να βγουν σε σύνταξη.

Πάντως με το νόμο Κατρούγκαλου, όσοι επιλέγουν την αυτασφάλιση καλούνται να πληρώσουν υπερβολικά αυξημένες εισφορές σε σύγκριση με το παρελθόν, προκειμένου να λάβουν σύνταξη.

Στην πρόσφατη απόφαση των κ.κ. Πετρόπουλου-Χουλιαράκη καθορίζοντας οι νέες προϋποθέσεις και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλονται ακέραιες και χωρίς εκπτώσεις, για κύρια αλλά και επικουρική σύνταξη.

Συγκεκριμένα οι μισθωτοί καταβάλλουν το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς εργαζόμενου-εργοδότη στο ύψος που έχει διαμορφωθεί και ισχύει κατά το χρόνο υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση. Το ποσοστό υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Για τους αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικού) η μηνιαία εισφορά υπολογίζεται επί του μέσου όρου του εισοδήματος επί του οποίου καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμοζόμενων με βάση τον μέσο ετήσιο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (έως το 2021).

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ καταβάλλουν μηνιαία εισφορά η οποία υπολογίζεται επί του μέσου όρου του εισοδήματος για το οποίο καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Προυποθέσεις υπαγωγής

Οι προυποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την υπαγωγή ενός ασφαλισμένου στην προαιρετική ασφάλιση είναι οι ακόλουθες:

- Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση τουλάχιστον 5 έτη ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων τουλάχιστον 1 έτος ή 300 ημέρες εντός της τελευταίας πριν την υποβολή της αίτησης πενταετίας. Παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλει τη σχετική αίτηση του μέσα σε προθεσμία 12 μηνών από την τελευταία ασφάλισή του σε φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό κύριας ασφάλισης.

- Να έχει διακόψει ή διακόπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. παραίτηση, λύση σύμβασης, διαγραφή από τη Δ.Ο.Υ., διαγραφή από τον οικείο επαγγελματικό σύλλογο , προκειμένου για δημοσίους υπαλλήλους λύση της υπαλληλικής σχέσης και για στρατιωτικούς αποστρατεία) την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.

- Κατά την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος δεν θα πρέπει να είναι ανάπηρος

- Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ να μην έχουν οφειλή από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα ή, σε περίπτωση οφειλής, να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, της οποίας οι όροι τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider