Ποιοι χάνουν έως και τρεις συντάξεις τον χρόνο από τις περικοπές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι χάνουν έως και τρεις συντάξεις τον χρόνο από τις περικοπές

Έως και τρεις συντάξεις τον χρόνο θα χάσουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από τις βάρβαρες περικοπές των συντάξεων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η μείωση έως και 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εκτοξεύεται στο 30% αν συνυπολογιστεί η μείωση του επιδόματος συζύγου και η οικογενειακή παροχή στις συντάξεις δημοσίου που δρομολογούνται για το 2019. Έτσι, συνταξιούχος του ΙΚΑ με κύρια σύνταξη 800 ευρώ, από το 2019 θα λαμβάνει 590 ευρώ και 50 ευρώ λιγότερα λόγω της μείωσης του αφορολογήτου και της επικουρικής του. Με άλλα λόγια ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα χάσει 210 ευρώ το μήνα μόνο από την κύρια σύνταξή του, δηλαδή περίπου τρεις συντάξεις τον χρόνο (2.520 ευρώ).

«Συνολικά λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ, οι συνταξιούχοι έχασαν έως 65% των εισοδημάτων τους», τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και καλεί όλους τους συνταξιούχους σε κινητοποίηση προκειμένου να μην περάσουν τα νέα μέτρα.

Το μέτρο της μείωσης των «προσωπικών διαφορών» στις κύριες συντάξεις από το 2019 εκτιμάται ότι αφορά 1.100.000 συνταξιούχους, ενώ άλλοι 200.000 συνταξιούχοι θα υποστούν περικοπές (έως 70 ευρώ το μήνα) και στις επικουρικές τους. Στον δημόσιο τομέα οι περικοπές ξεκινούν από 35 και φτάνουν τα 150 ευρώ το μήνα, για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ οι απώλειες κυμαίνονται από 49 έως 300 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ και τραπεζών) ζημιώνονται κατά 70 έως και 450 ευρώ το μήνα.

Η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων αφορά τουλάχιστον 1.000.000 συνταξιούχους, όλους τους πρώην δημόσιους υπάλληλους και αρκετές χιλιάδες του ιδιωτικού τομέα, που λάμβαναν επίδομα συζύγου (35 ευρώ τον μήνα) στη σύνταξή τους, ή επίδομα ανήλικου ή ανάπηρου τέκνου (50 ευρώ). Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%, καθώς και 120.000 ασφαλισμένοι που κατάθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider