Βαρύς ο πέλεκυς για τις συντάξεις από το 2019

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρύς ο πέλεκυς για τις συντάξεις από το 2019

Αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες εισοδήματος θα βρεθούν από το 2019 2,8 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα - αντίμετρα της περιόδου 2019-2020 προβλέπονται περικοπές έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση του επιδόματος συζύγου και αναστολή έως το 2022 της διάταξης Κατρούγκαλου που έκανε λόγο για αύξηση των συντάξεων.

Ο λογαριασμός των περικοπών στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ανεβαίνει στα 2,5 δισ. ευρώ το 2019 (2,63 δισ. ευρώ με τα επιδόματα), εκτινάσσεται στα 4,64 δισ. ευρώ το 2020 και το 2021 καταλήγει στα 4,92 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από 1/1/2019 οι «προσωπικές διαφορές» περικόπτονται από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, κατά το μέρος που δεν υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Ότι απομένει από την «προσωπική διαφορά» θα βαίνει μειούμενο, μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Οι μειώσεις θα γίνουν από το πρώτο ευρώ, καθώς δεν προβλέπεται κατώτατο όριο προστασίας, με συνέπεια να αγγίξουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ που εμφανίζουν -έστω και μικρές- «προσωπικές διαφορές» στις συντάξεις τους.

Ωστόσο επειδή καταργείται από το 2019 και το επίδομα συζύγου στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με τις «προσωπικές διαφορές», οι συνολικές περικοπές εντέλει θα ξεπεράσουν του πλαφόν του 18% και θα ανέλθουν στο 20% έως και 23%.

Στις περιπτώσεις που οι «προσωπικές διαφορές» είναι αρνητικές, δηλαδή η καταβαλλόμενη σύνταξη είναι μικρότερη από αυτήν που προκύπτει από τον επαναυπολογισμό της, τότε προσαυξάνεται από την 1/1/20019 κατά 1/5 της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός 5 ετών.

Χωρίς αυξήσεις θα παραμείνουν οι συντάξεις έως το μακρινό 2022. Από την χρονιά εκείνη προβλέπεται το «ξεπάγωμά» τους, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου επιχειρείται να στηριχθεί νομικά η μείωση των συντάξεων και να τεκμηριωθεί ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως απαίτησαν οι δανειστές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ επιτρέπει την περιχαράκωση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τονίζεται ότι μπορεί να μειωθούν οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση της αρχής της αναλογικότητας, της ισότητας συμμετοχής στα δημόσια βάρη και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μειώσεις δε αλλοιώνουν την ισονομία του ασφαλιστικού, καθώς δεν εφαρμόζονται οριζόντια αλλά αποτελούν εξατομικευμένες ρυθμίσεις που στηρίζονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider