Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας από το 2018

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας από το 2018

Σε συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» μπαίνει η Ελλάδα από το 2018, καθώς η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών περιλαμβάνει εκτός από την μείωση των κύριων και επικουρικών συνταξεων που έχει επιβεβαιώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και μια σειρά από άλλα οδυνηρά μέτρα, τα οποία δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστά.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται νέα αύξηση των εισφορών (έναν χρόνο μετά το νόμο Κατρούγκαλου), περικοπές επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών, αλλά και αλλαγές στα συνδικαλιστικά προνόμια και τις απεργίες.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Από το 2018 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως προβλέπει ρητά το επικαιροποιημένο μνημόνιο, καθώς αλλάζει η βάση υπολογισμού τους. Έτσι, για έναν επαγγελματία με κέρδη 10.000 ευρώ τον χρόνο τα πρόσθετα βάρη φθάνουν στα 400 ευρώ ετησίως. Για υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 100 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα βάσει του κειμένου της συμφωνίας, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία θα επιβάλλονται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Για για το πρώτο έτος (2018) θα εφαρμοστεί με μια έκπτωση 15%. Ωστόσο, από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση και μοιραία όλοι όσοι έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 5.100 ευρώ, θα δουν κλιμακωτά σοβαρές επιβαρύνσεις στις μηνιαίες εισφορές τους.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Σύμφωνα με τη τεχνική συμφωνία τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 800 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ ευρώ το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. ευρώ «κουρεύεται» το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το ίδιο έτος.

Από την «προκρούστεια κλίνη» θα περάσουν και τα επιδόματα ανεργίας, για τα οποία προβλέπονται μειώσεις 1,5 εκατ. ευρώ (από το συνολικό ποσό που διατίθενται ετησίως) το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ: Προβλέπεται η αναστολή της αρχής της ευνοϊκότητας και την αρχή της επέκτασης, έως το τέλος του προγράμματοπς. Παράλληλα, προκειμένου να προωθηθεί και να ελεγχθεί η αντιπροσωπευτικότητα των τομεακών συμφωνιών, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Αντικαθίσταται το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων με διαδικασία κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών η οποία δεν συνεπάγεται εκ των προτέρων έγκριση. Το σύστημα κοινοποίησης θα πρέπει να διαχειρίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ASE), το οποίο θα αναθεωρηθεί με όρους σύνθεσης με ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ του κράτους, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνει τη νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση απεργίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ: Δημιουργείται ψηφιακό μητρώο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ επανεξετάζεται ο κατάλογος των δικαιολογημένων λόγων καταγγελίας της σύμβασης των εργαζομένων που προστατεύονται ως μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση). Επίσης αλλάζει το σύστημα παροχών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (προαπαιτούμενη δράση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider