ΕΦΚΑ: Μόλις 170 εκατ. ευρώ εισφορές μετά από δύο παρατάσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Μόλις 170 εκατ. ευρώ εισφορές μετά από δύο παρατάσεις

Μικρότερες εισφορές κατά 80 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του (τον Ιανουάριο), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να πανηγυρίζει για την ταμειακή εισπραξιμότητα που ανήλθε στο 64%. Αντίστοιχες θριαμβολογίες διατύπωσε, χθες, για το πρωτογενές πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που ανήλθε στα 41 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους (έναντι στόχου για έλλειμμα 116 εκατ ευρώ).

Ωστόσο η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική, καθώς οι εισπράξεις από τις εισφορές επαγγελματιών και αγροτών «άγγιξαν» τα 2/3 του προβλεπόμενου στόχου και αυτό μετά από δύο συνεχόμενες παρατάσεις. Στη πραγματικότητα, το νέο υπερταμείο εισέπραξε περίπου 170 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 250 εκατ. ευρώ.

Όσο για το πλεόνασμα που εμφάνισε ο ΕΦΚΑ, αυτό δεν οφείλεται στην καλή πορεία των εσόδων του, αλλά στο «πάγωμα» των... εξόδων του. Με «δανεικά» ύψους 140 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και δίχως να πληρώνει προμηθευτές και ενοίκια για τα κτίρια που στεγάζει τις υπηρεσίες του, κατόρθωσε να εμφανίσει 41 εκατ. ευρώ ως πλεόνασμα. Παρακρατώντας χρήματα τα οποία έχουν αποδώσει ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι υπέρ του ΕΟΠΥΥ, κατέβαλε στον Οργανισμό 600.000.000 ευρώ αντί 740.000.000 ευρώ που χρωστούσε.

Οι συνεχείς παρατάσεις

Η πρώτη προθεσμία καταβολής εισφορών για το μήνα Ιανουάριο ήταν η 28η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το ασαφές τοπίο, οι δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση των εγκυκλίων και τα λειτουργικά προβλήματα, ανάγκασαν τη πολιτική ηγεσία να δώσει παράταση για τις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια για τις 31 Μαρτίου προκειμένου να συγκεντρώσει έσοδα από τις πρώτες εισφορές.

Υπενθυμίζεται πως εντός της Μεγάλης Εβδομάδας λήγουν οι προθεσμίες για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 7 Απριλίου λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, τους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ. Μέχρι τις 13 Απριλίου, πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές για το μήνα Φεβρουάριο από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τα μπλοκάκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.