Νέα παράταση σε εισφορές και ΑΠΔ σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα παράταση σε εισφορές και ΑΠΔ σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ

Λάθη και αστοχίες στα πρώτα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των εγκυκλίων, πρόκειται να οδηγήσουν σε «τσουνάμι» νέων παρατάσεων των προθεσμιών καταβολής των εισφορών.

Τα λάθη που εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου θα οδηγήσουν στην επανακοινοποίησή τους (διορθωμένα), αλλά και σε νέα παράταση των εισφορών Φεβρουαρίου (η προθεσμία τους λήγει τη Μεγάλη Πέμπτη).

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, παράταση θα δοθεί στους γιατρούς ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ -ΕΤΑΑ που είναι και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους μισθωτούς του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που διαθέτουν «μπλοκάκι», αφού μόλις χθες βγήκαν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι με το ύψος των νέων εισφορών τους. Παράταση μελετάται και για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, αλλά και των εισφορών που αφορούν στο β' εξάμηνο του 2016 για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ

«Το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ θυμίζει Βαβέλ» τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Φορέας έχει αποστείλει ειδοποιητήρια ακόμη και σε συνταξιούχους που έχουν στην κατοχή τους μετοχές, σε ασφαλισμένους ομόρρυθμων εταιρειών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (καθώς δεν δόθηκαν τα στοιχεία από την Α.Α.Δ.Ε.), σε μέλη ΕΠΕ που δεν υπήρχαν εισοδήματα κ.α.

Υπενθυμίζεται πως όσοι εντοπίζουν προβλήματα υπολογισμού και λαθών στα ειδοποιητήριά τους θα πρέπει να προσέρχονται στα οικεία υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για την επίλυσή τους, καθώς δεν υπάρχει ακόμη διαδικασία ενστάσεων και προσφυγών.

Αντιδράσεις

Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ, αλλά και η καθυστερημένη έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση αρκετών επαγγελματικών ομάδων.

Ο Πρόεδρος Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Β. Αλεξανδρής έχει ήδη ζητήσει παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έως 30 Ιουνίου 2017, ενώ και οι φοροτεχνικοί απαιτούν με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή ΑΠΔ έως τις 13 Απριλίου. Και όλα αυτά μόλις μια ημέρα πριν τη λήξη της δεύτερης παράτασης εισφορών!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider