Επτά εγκύκλιοι-«φωτιά» για αποδείξεις δαπάνης, δικηγόρους και συνταξιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επτά εγκύκλιοι-«φωτιά» για αποδείξεις δαπάνης, δικηγόρους και συνταξιούχους

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά... επτά εγκύκλιοι αναμένεται να εκδοθούν μέσα στο προσεχές διάστημα από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ και οι οποίες θα αφορούν εκκρεμότητες σχετικές με την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών, των δικηγόρων με έμμισθη εντολή, αλλά και όσων αμείβονται με τίτλο κτήσης.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλας Βρακά, οι εγκύκλιοι που πρόκειται να εκδοθούν μέσα στον επόμενο μήνα αφορούν:

- ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με τρεις ή περισσότερους αντισυμβαλλόμενες που θα προβλέπεται επιμερισμός των ασφαλιστικών εισφορών.

- ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν μεικτή δραστηριότητα. Δηλαδή εάν έχουν κάποιο συνεργαζόμενο με σταθερή σχέση, ο αντισυμβαλλόμενος θα υποχρεώνεται ή όχι να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές

- συνταξιούχους που έχουν κάποιο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και για πόσο χρονικό διάστημα θα έχουν περιορισμό στη σύνταξη τους.

- το τι θα πληρώνουν και ποια είναι τα πακέτα κάλυψης για τους έμμισθους δικηγόρους

- την εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν σε περιπτώσεις ομίλου, αλλά και όταν ο εργαζόμενος υπερκαλύπτει το ανώτατο πλαφόν και ανήκει σε περισσότερες από μια εταιρείες.

- το ποσό που θα καταβάλλεται υπέρ ανεργίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ποσού για όλους τους ασφαλισμένους.

- τις εισφορές που θα καταβάλουν όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης. Εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν εισόδημα, θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές με βάση το ελάχιστο των 586 ευρώ, ακόμη κι αν το εισόδημα τους προκύπτει από έναν μήνα του έτους. Επιτροπή στο υπουργείο εξετάζει εάν θα λαμβάνεται υπόψη το τρέχον εισόδημα ή του προηγούμενου έτους, αλλά και ποιος θα καταβάλει τις εισφορές, εάν θα παρακρατώνται από τον εργοδότη ή όχι.

Σύμφωνα με την κα Βρακά θα επανεκδοθούν όλα τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου, προκειμένου να διορθωθούν λάθη σε περιπτώσεις που δεν έχει υπολογιστεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει από συμμετοχή σε ομόρρυθμη εταιρεία που τηρεί διπλογραφικά βιβλία, το καθαρό φορολογητέο εισόδημα μετά από δηλωθείσες ζημίες από προηγούμενα έτη, δεν είχε ληφθεί υπόψη συμμετοχή σε ΕΠΕ από αρχείο βεβαιώσεων.

Στο μεταξύ, όσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια και έχουν εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να προσέλθουν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ να το δηλώσουν, προκειμένου να λάβουν ειδοποιητήριο και να καταβάλουν εισφορές χωρίς προσαυξήσεις. Οι εισφορές για επικούριση και εφάπαξ θα αναρτηθούν με το ειδοποιητήρια Μαρτίου και η αποπληρωμή των εισφορών θα γίνει με επιμερισμό τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται πως όποιος αμφισβητεί το ποσό των εισφορών που του επιβλήθηκε, θα πρέπει να κάνει έγγραφη καταγγελία στον ΕΦΚΑ. Όσοι έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα έως τις 31/12/2016 και τους ήρθε ειδοποιητήριο εισφορών θα πρέπει να προσέλθουν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να το δηλώσουν.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι σε έως δυο εργοδότες και μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση σε έως δυο εργοδότες που πήραν ειδοποιητήριο για καταβολή εισφορών ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάψουν να το λαμβάνουν, εφόσον υποβληθούν οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις από τους εργοδότες.

Τέλος, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και την καταβολή εισφορών σε κατηγορίες ασφαλισμένων κυρίως με παράλληλη ασφάλιση, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider