Από 27% έως 46% οι εισφορές για την παράλληλη απασχόληση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από 27% έως 46% οι εισφορές για την παράλληλη απασχόληση

Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων η εγκύκλιος για την παράλληλη απασχόληση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, καθώς προέβλεπε ασφαλιστικό «χαράτσι» που ξεκινά από 26,95% και φτάνει σε ακραίες περιπτώσεις έως και 46%.

Οι απαλλαγές εισφορών αποτελούν παρελθόν, ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) θα κληθούν να καταβάλλουν διπλά ασφάλιστρα αν είναι μισθωτοί και έχουν και παράλληλη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα με τα νέα δεδομένα, ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα (π.χ δικηγόρος, μέλος εταιρείας κ.ο.κ) θα πρέπει να καταβάλλει υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές όχι μόνο για τις αποδοχές του από τη μισθωτή εργασία, αλλά και για το εισόδημα το οποίο απολαμβάνει ως μέλος της εν λόγω εταιρείας.

Η ρύθμιση αυτή θίγει κυρίως γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους που δουλεύουν στο δημόσιο, σε υπουργεία ή σε δημόσιους φορείς και μέχρι τώρα πλήρωναν μόνοι τους τις εισφορές τους, ενώ είχαν παράλληλα και ασφάλιση στο δημόσιο.

Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι εισφορές για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με αποτέλεσμα αρκετοί να δουν τις αποδοχές τους τον επόμενο μήνα, ακόμη και να μηδενίζονται λόγω της αναδρομικότητας (η εγκύκλιος ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017).

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κινδυνεύουν να πληρώσουν και οι ασφαλισμένοι που ενώ είναι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλώνουν και εισόδημα από αγροτικές εργασίες, δηλαδή από κάποιο κτήμα που έχουν στη κατοχή τους

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισφορές για το εισόδημα που αφορά στο ελεύθερο επάγγελμα υπολογίζονται γενικώς (ισχύουν εξαιρέσεις για νέους επιστήμονες και αγρότες) με ασφάλιστρο 26,95% για σύνταξη και υγεία (συν 7% για όσους έχουν επικούρηση, συν 4% για πρόνοια - εφάπαξ) με βάση το εισόδημα του 2015 (και ακολούθως του 2016).

Οι εισφορές για τον μισθό είναι 9,22% (ασφαλισμένος) και 17,88% (εργοδότης) στον τρέχοντα μισθό (ως ίσχυε). Οι εκπαιδευτές σε ΙΕΚ και ΚΕΚ παύουν να πληρώνουν 10% επί του μικτού μισθού τους υπέρ ΑΚΑΓΕ, αν είναι παραλλήλως απασχολούμενοι (ασφαλίζονταν στο Δημόσιο ή στον ΟΑΕΕ) και θα πληρώνουν εισφορές μισθωτού για τον μισθό από το ΙΕΚ - ΚΕΚ.

Με τη νέα εγκύκλιο που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, τυπικά ολοκληρώνονται οι εγκύκλιοι για την κύρια ασφάλιση και πλέον εκκρεμεί η εγκύκλιος για τις εισφορές υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.