Πιθανή νέα παράταση των εισφορών Ιανουαρίου προς τον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιθανή νέα παράταση των εισφορών Ιανουαρίου προς τον ΕΦΚΑ

Σενάρια παράτασης, έως το τέλος του μήνα, της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου (που λήγει την Παρασκευή 17 Μαρτίου) επεξεργάζεται ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να τονωθούν τα έσοδά του αλλά και να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους περίπου 60.000 ασφαλισμένους που έχουν παράλληλη απασχόληση και οι οποίοι ακόμα δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήριά τους.

Ερωτηματικό παραμένει αν η παράταση θα ισχύσει οριζόντια, για όλους τους ασφαλισμένους, ή μόνο για τους παράλληλα ασφαλισμένους (μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες) για τους οποίους υπάρχει δυσκολία να εξακριβωθεί η μορφή της απασχόλησης που είχαν το 2015 και αν συνεχίζουν να διατηρούν ή όχι τα «μπλοκάκια» τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τις 14 Μαρτίου είχαν εισπραχθεί από το νέο υπερ-ταμείο μόλις 133.945.729 ευρώ από 677.471 ασφαλισμένους, όταν ο εισπρακτικός στόχος από την πρώτη δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού για το μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ.

Παρότι η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών βρίσκεται στο 50% του αρχικού στόχου, μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης, η ηγεσία του δηλώνει αισιόδοξη καθώς ποντάρει στους ασφαλισμένους της «τελευταίας στιγμής».

Σε όσα ειδοποιητήρια εντοπίστηκαν λάθη, θα αντιμετωπιστούν μέσω συμψηφισμών στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, όπως επισημαίνουν πηγές του φορέα. Μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 και την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποχρεούνται να υποβάλουν οι εργοδότες δηλώνοντας τους απασχολούμενους - αμειβόμενους με ΔΠΥ, θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όπου κριθεί απαραίτητο.

Στην ύπαρξη σωρείας λαθών αναφέρεται και με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων, η οποία επισημαίνει ότι παρότι διανύουμε τον τρίτο μήνα που θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι κρατήσεις -ειδικά για την πάγια αντιμισθία χιλιάδων έμμισθων δικηγόρων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα- καμία εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί πακέτα κάλυψης και κωδικοί για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν να είναι εσφαλμένες, ενώ σε πολλούς δεν επιβάλλονται καν εισφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider