«Κρυφό» έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κρυφό» έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

«Νάρκη» 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα θεμέλια των ήδη ελλειμματικών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ συνιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις (μαζί με τα αναδρομικά τους) που πρέπει να απονείμουν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι υποχρεώσεις από τις απλήρωτες συντάξεις και οι παλαιές οφειλές σε ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΚ, Εργατική Εστία κ.ά. ανεβάζουν κατακόρυφα το συσσωρευμένο «κρυφό» έλλειμμα του ΕΦΚΑ, ενώ σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα ως προς το ύψος των εσόδων που τελικά θα εισπραχθούν, καθιστούν την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού του επισφαλή.

Περισσότερες από 100.000 κύριες συντάξεις και 50.000 επικουρικές βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και 1-2 χρόνια, οδηγώντας στα όρια της εξαθλίωσης τους δικαιούχους τους που αναγκάζονται να ζουν με την προσωρινή σύνταξη καθόλη την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την απονομή της κύριας.

Το υπουργείο Εργασίας με την δικαιολογία της αδυναμίας της ΕΛΣΤΑΤ να καθορίσει τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται στο εξής οι νέες συντάξεις, συσσώρευσε στα συρτάρια του πάνω από 100.000 αιτήματα συνταξιοδότησης, ήδη από το 2015. Οι συντάξεις αυτές με τα αναδρομικά τους υπολογίζονται πως υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρείου των εργαζομένων στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία.

Αν θεωρητικά οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν δοθούν έως τον Οκτώβριο (όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση), θα επιβαρύνουν το κονδύλι του νέου υπερταμείου που πασχίζει να βρει έσοδα από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Αντίστοιχα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σήμερα ΕΤΕΑΕΠ, έχει «κρυφό» έλλειμμα που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά που οφείλει σε 50.000 περίπου δικαιούχους επικουρικής σύνταξης.

Μάλιστα όπως καταγγέλλει ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, το ΕΤΕΑΠ εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις από το Μάιο του 2016, ή ακόμη και του 2015 χωρίς να καταβάλλει τα αναδρομικά ποσά που αυτοί δικαιούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα φθάνει ακόμη και τα τέσσερα έτη.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1/1/2017 με έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ (όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2017), παρά τις ενέσεις ρευστότητας από το ΑΚΑΓΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το έλλειμμα αυτό προκλύπτει από την ενσωμάτωση των ελλειμματικών προϋπολογισμών των εντασσόμενων ταμείων κύριας ασφάλισης και δεν αφορά τις υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ ή τις απλήρωτες συντάξεις που χρωστάει.

Αντίστοιχα το ενιαίο πλέον Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα έχει έλλειμμα που αγγίζει τα 166.598.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider