«Βγήκαν» στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια για την παράλληλη ασφάλιση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βγήκαν» στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια για την παράλληλη ασφάλιση

Με πολλά προβλήματα και ασάφειες ξεκίνησε χθες η σταδιακή ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για την πληρωμή των εισφορών 150.000 ασφαλισμένων με παράλληλη απασχόληση.

Παρότι η σχετική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί ακόμη από το υπουργείο Εργασίας, ο ΕΦΚΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την πρώτη «φουρνιά» των ειδοποιητηρίων, που αφορούν μεταξύ άλλων μισθωτούς ΙΚΑ που διατηρούν και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), ή μισθωτούς που έχουν και αυτοαπασχόληση, ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), ή αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ) που έχουν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα κ.α.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν πλήρωναν εισφορές ΟΓΑ επειδή ασφαλίζονταν με άλλη ιδιότητα (π.χ. ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) αλλά έχουν δηλωμένα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, είναι πιθανό να πληρώσουν 21,2% του αγροτικού εισοδήματος του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016) και 26,95% του καθαρού εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), ή τα ποσοστά ΕΤΑΑ με τις εκπτώσεις 5%-50% για εισόδημα γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου.

Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ), ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν, προστίθενται οι δύο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στον μισθό (σε περίπτωση μισθωτών), ή του μεγαλύτερου ποσού σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης - ελεύθερου επαγγέλματος.

Στα... παράλογα του συστήματος που άνοιξε χθες, ανήκει και η περίπτωση μισθωτού πλήρους απασχόλησης με αποδοχές 12.000 ευρώ και παράλληλη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ που εμφάνισε ζημιές το 2015 και του έχουν καταλογιστεί τα 10 ευρώ του ΟΑΕΔ.

Εξάλλου μισθωτός ΙΚΑ πλήρους απασχόλησης με έναρξη δραστηριότητας το 2016, θα κληθεί να πληρώσει 17,03 ευρώ ως μηνιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ, καθώς παρότι οι μηνιαίες αποδοχές του ανέρχονται σε 560 ευρώ, το σύστημα τον κατατάσσει στο κατώτατο όριο των 586,08 ευρώ. Κατά συνέπεια, του υπολόγισε εισφορές από την διαφορά 586,08 - 560,00= 26,08 Χ 26,95% = 7,03 ευρώ +10 ευρώ ΟΑΕΔ = 17,03 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider