Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Aπώλειες 5% - 30% θα δουν στις συντάξεις τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν τους έχει επιδοθεί ακόμη η οριστική σύνταξη, με μεγάλους χαμένους όσους αποχωρούν με 35ετίες και άνω, ειδικά αν εισέπρατταν υψηλούς μισθούς τα τελευταία 15 χρόνια. Οριστικό τέλος μπαίνει και στις νέες συντάξεις άγαμων θυγατέρων.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτηθούν από 13/5/2016 και μετά, θα δουν την επικείμενη σύνταξή τους να «ψαλιδίζεται» μεσοσταθμικά κατά 15-18%.

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ για όσους φεύγουν με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και 40 χρόνια στην Ελλάδα. Όσοι αποχωρούν με 15-20 έτη θα λάβουν εθνική σύνταξη μειωμένη κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται της 20ετίας. Για όσους φεύγουν με μειωμένη γήρατος (15ετία στα 62) η εθνική διαμορφώνεται στα 241,92 ευρώ.

Ως ανώτατο πλαφόν μείωσης ορίζεται το 30%, όταν με το παλιό σύστημα το ποσοστό έφτανε κατά περιπτώσεις και το 50%, ενώ δεν θα επιβάλλεται η επιπλέον μείωση του 10% που προέβλεψε το τρίτο Μνημόνιο. Δηλαδή το ανώτατο «πέναλτι» είναι 115,2 ευρώ.

Πλασματικοί χρόνοι που έχουν αναγνωριστεί χωρίς εξαγορά συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης, όχι όμως και της ανταποδοτικής. Αντίθετα, οι πλασματικοί που εξαγοράζονται συνυπολογίζονται για εθνική και ανταποδοτική. Σε αυτή την περίπτωση, ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αποτελούσε τον ασφαλιστέο μισθό αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά.

Για να υπολογιστούν τα πλασματικά χρόνια στο ποσό της σύνταξης, πρέπει η αναγνώριση να έχει γίνει από το 2002 και μετά. Για αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου ως συνταξίμου στο Δημόσιο που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31.12.2016, καταβάλλεται μόνο η εισφορά ασφαλισμένου (6,67%). Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1.1.2017 και μετά, καταβάλλεται η εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη (κράτους), όπως αυτή ισχύει κάθε φορά (συνολικά 10% για φέτος). Στις συντάξιμες αποδοχές συμπεριλαμβάνονται δώρα και επιδόματα.

Ακόμη αναμένεται από την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης της ετήσιας μεταβολής μισθών από το 2002 και εφεξής, ο οποίος θα επηρεάσει σημαντικά το ύψος των νέων συντάξεων. Επειδή μάλιστα δεν έχει ακόμη εκδοθεί, παραμένουν σε εκκρεμότητα πάνω από 100.000 αιτήσεις με το νέο καθεστώς, δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου.

Ποιοι θίγονται περισσότερο

• Οσοι συνταξιοδοτούνται με 25 έτη και πλέον (35ετία, 37ετία, γονείς, εκπαιδευτικοί κ.λπ.).

• Οι ΠΕ με αποδοχές υψηλότερες προς το τέλος της υπαλληλικής τους σταδιοδρομίας, ειδικά στα τελικά κλιμάκια.

• Οι ΤΕ με υψηλές αποδοχές, καλύτερες προς το τέλος της σταδιοδρομίας, ειδικά στα τελικά κλιμάκια.

• Οι ένστολοι που υπολογίζουν τη σύνταξή τους με τον μέσο όρο των αποδοχών σταδιοδρομίας.

• Οσοι εξαγοράζουν αρκετά πλασματικά έτη καθώς αυτά θα υπολογιστούν σε χαμηλές αποδοχές.

Αντίθετα κερδίζουν ή διασώζονται, όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με έως 25 έτη ασφάλισης (στα 67, τρίτεκνοι κ.λπ.), καθώς και οι ΔΕ και ΥΕ που δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδοχές τους από το 2002 έως σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider