Ποιοι ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» δικαιούνται την έκπτωση εισφοράς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» δικαιούνται την έκπτωση εισφοράς

Το 26,95% του εισοδήματος που είχαν το 2015 θα πρέπει να πληρώσουν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο πολλοί εργαζόμενοι με ενεργό σήμερα «μπλοκάκι», καθώς τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ που έχουν ήδη εκδοθεί για πολλούς εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δεν αλλάζουν. Μόνο αφού υποβληθούν στα τέλη Φλεβάρη οι πρώτες ΑΠΔ του 2017, θα ξεκινήσει η διαδικασία του επιμερισμού των εισφορών και θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί.

Όσοι εργοδότες αρνούνται να υποβάλλουν ΑΠΔ, θα αναγκάσουν τους εργαζόμενούς τους να προχωρήσουν στην επίμαχη υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορέσουν να πληρώνουν σε εισφορές με έκπτωση, δηλαδή το 9,22% του εισοδήματός τους. Αντίστοιχα οι εργοδότες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές υποχρεώσεις για εισφορές, αν διαφωνούν με τον εργαζόμενό τους.

Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει και με τους εργαζόμενους για την περίοδο που καταβάλλουν τις μειωμένες εισφορές. Πρόκειται για ένα μεταβατικό διάστημα που θα κρατήσει ένα με δύο μήνες, ή θα κληθούν να επιστρέψουν το υπολοιπόμενο ποσό, όπως συμβαίνει με τις «μειωμένες» εισφορές των νέων επιστημόνων.

Υπενθυμίζεται πως χθες το υπουργείου, με δυο διορθωτικές παρεμβάσεις μείωσε το κόστος των εισφορών για τους εργαζόμενους με Δελτίο, είτε είναι μισθωτοί με παράλληλη δραστηριότητα, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, στο 9,22% του εισοδήματος αντί του 26,95%. Η εισφορά 9,22% αντιστοιχεί στο μερίδιο του μισθωτού για σύνταξη (6,67%) και υγεία (2,55%) ώστε να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Η έκπτωση των εισφορών ισχύει μόνο όταν ο εργοδότης υποβάλλει για τον εργαζόμενό του ΑΠΔ, ή αν αρνηθεί, όταν ο ίδιος ο ασφαλισμένος κάνει την υπεύθυνη δήλωση προς τον ΕΦΚΑ, δηλώνοντας, επί της ουσίας, πως ο εργοδότης του αρνείται να συμμορφωθεί. Μέχρι να συμβεί το ένα ή το άλλο, το ενεργό «μπλοκάκι» πληρώνει εισφορές σαν ελεύθερος επαγγελματίας, στο 26,95% του εισοδήματος του προηγούμενου έτους.

Μεγάλοι ευνοημένοι είναι οι εργαζόμενοι στην παράλληλη ασφάλιση, που είχαν εξαιρεθεί ρητά από την προηγούμενη εγκύκλιο και πλέον εντάσσονται στον επιμερισμό των εισφορών. Δηλαδή όσοι είναι μισθωτοί και διατηρούν ταυτόχρονα «μπλοκάκι» μέσω του οποίου εισπράττουν δεύτερο μισθό/εισόδημα από 1-2 εργοδότες, θα μπορούν να ζητούν από τον εργοδότη ή τους δυο εργοδότες τους στο «μπλοκάκι» τον επιμερισμό των εισφορών. Έτσι αυτοί θα πληρώνουν μόνο 9,22% επί του εισοδήματος στο «μπλοκάκι», ενώ το υπόλοιπο 17,88% θα το πληρώνει ο εργοδότης/οι εργοδότες τους.

Η διαδικασία επιμερισμού των εισφορών μέσω της ΑΠΔ μένει σχεδόν ίδια για τους ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκι», αλλά αλλάζει μια βασική λεπτομέρεια. Αν ο εργοδότης διαφωνεί με τον επιμερισμό των εισφορών και προσφύγει στον ΕΦΚΑ, μέχρι να επιλυθεί το θέμα οριστικά ο εργαζόμενος πληρώνει μόνο 9,22% επί του εισοδήματός του, ενώ σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες πλήρωνε ολόκληρο το 26,95%.

Όταν ο ΕΦΚΑ δικαιώσει τον εργαζόμενο, ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά 17,88% επί των χρημάτων που θα έχει δώσει στο «μπλοκάκι» από την στιγμή της υπεύθυνης δήλωσης και μετά. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν τα αναδρομικά αυτά θα πρέπει να καταβάλλονται με προσαυξήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider