Τα πάνω-κάτω στην αγορά εργασίας φέρνουν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πάνω-κάτω στην αγορά εργασίας φέρνουν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές

Κύμα ανατροπών στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις προκαλούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Την τελευταία διετία, χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μετατρέπουν συμβάσεις αορίστου χρόνου από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, ή εκ περιτροπής εργασία, οδηγώντας περισσότερους από το μισούς εργαζόμενους σε μισθούς πείνας.

Αμοιβές από 100 έως 400 ευρώ τον μήνα εισπράττουν 382.729 άτομα, ενώ με μισθούς 500-600 ευρώ, μικτά, πληρώνονται 176.256 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πρόσφατες αλλαγές στις εισφορές όσων εργάζονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, κόβοντας «μπλοκάκι», φέρνουν τα πάνω-κάτω σε μια διαδεδομένη πρακτική εδώ και χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας.

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα και ο επιμερισμός τους μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, διαταράσσει το καθεστώς της «φθηνότερης» μορφής απασχόλησης για τους εργοδότες και δημιουργεί ένταση στις σχέσεις των δύο μερών, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν πλέον για τον εργοδότη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» θα πρέπει να αναγράφει στο δελτίο παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδει, ότι αξιώνει από τον εργοδότη να πληρώνει ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών του. Στην συνέχεια ο εργοδότης θα συμπεριλαμβάνει το όνομα του συνεργάτη του στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που θα υποβάλλει.

Κάθε μήνα θα παρακρατείται ασφαλιστική εισφορά από τον εργοδότη, η οποία θα αντιστοιχεί στο 26,95% της μικτής αμοιβής μόνο για κύρια ασφάλιση και περίθαλψη. Η εισφορά αυτή θα επιμερίζεται και ο εργοδότης θα πληρώνει τα δύο τρίτα (17,96%), με τον εργαζόμενο να καταβάλλει το υπόλοιπο ένα τρίτο (8,983%). Εννοείται πως εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές, από τη μικτή αμοιβή θα παρακρατείται και ο φόρος του 20%.

Μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας αναμένει την αντίδραση της αγοράς, ενώ υπάρχουν φόβοι για αλλαγή των υφιστάμενων συμβάσεων με συνεργάτες (ώστε να περιοριστεί το συνολικό εργοδοτικό κόστος), ή ακόμη και για μετακύλιση του μεριδίου της εισφοράς που επιβαρύνει τον εργοδότη, στον εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που είναι μισθωτοί αλλά έχουν και εισοδήματα από «μπλοκάκι» θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι όλη την εισφορά που τους αναλογεί (26,95% για σύνταξη + ασθένεια και 37,95% όσοι έχουν υποχρεωτικές «καλύψεις» για επικουρική + εφάπαξ), ενώ όσοι απασχολούνται μόνο με «μπλοκάκι» ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε 1 – 2 εργοδότες, μοιράζονται το κόστος της ασφάλισης με τους εργοδότες τους.

Εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς - και όχι ευκαιριακής - επαγγελματικής δραστηριότητας, θεωρείται ότι υπάρχει «αποκλειστικότητα» ως προς το πρόσωπο που αποδέχεται τις υπηρεσίες και επομένως, επί του εισοδήματος αυτού θα υπολογίζονται εισφορές ύψους 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του εργοδότη. Αντίστοιχα κατανέμονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, για όσους προβλέπεται υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση των κλάδων αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider