Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις εισφορές στα «μπλοκάκια»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις εισφορές στα «μπλοκάκια»

Εκπλήξεις κρύβει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 μισθωτούς που κόβουν παράλληλα και «μπλοκάκι», καθώς θα κληθούν να επωμιστούν οι ίδιοι το σύνολο της εισφοράς τους, δηλαδή το 26,95% (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχετική εγκύκλιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνεται διάταξη που αναφέρει πως όσοι εργαζόμενοι έχουν και παράλληλη απασχόληση -είναι δηλαδή μισθωτοί, αλλά κόβουν ταυτόχρονα και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών- θα πληρώνουν για το «μπλοκάκι» το σύνολο της εισφοράς (26,95% για σύνταξη και υγεία) ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από τους εργοδότες που έχουν.

Αντίθετα όσοι αμείβονται μόνο με μπλοκ σε έως δύο εργοδότες, θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και μοιράζονται το βάρος των εισφορών τους με τον εργοδότη (13,37% εργοδότης, 6,67% εργαζόμενος).

Η νέα «πρωτοτυπία» του συστήματος θέλει την κατηγορία αυτή (ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται αποκλειστικά με «μπλοκάκι») να πληρώνει εισφορές (μαζί με τον εργοδότη τους) με βάση το μεικτό ποσό, όπως αυτό καταβάλλεται τον τρέχοντα μήνα επιβολής των εισφορών και όχι με βάση το εισόδημα του 2015.

Με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2015 που είχε ο ασφαλισμένος από την παροχή υπηρεσιών, θα πληρώνουν εισφορές μόνο οι μισθωτοί που διαθέτουν και «μπλοκάκι». Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή...

Όσο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται οι συμβάσεις με «μπλοκάκι», νεώτερες πληροφορίες την θέλουν να καθυστερεί αρκετούς μήνες. Το υπουργείο Εργασίας, για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την υπόθεση, αποφάσισε να αναθέσει στον εργοδότη την υποχρέωση να δηλώνει τον εργαζόμενο που απασχολεί με μπλοκ, μέσω ενός τύπου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Ταυτόχρονα θα μπορεί και ο εργαζόμενος με δελτίο παροχής υπηρεσιών να αναγγείλει μονομερώς στον ΕΦΚΑ τη σύμβαση που έχει με έως δύο εργοδότες, ώστε ο Φορέας να αναζητήσει τις εισφορές.

Ουδείς βέβαια μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα δεχθεί ο εργοδότης να δηλώνει τον εργαζόμενο με «μπλοκάκι» στο υπουργείο, ή αν θα αναλάβει το κόστος της ασφάλισής του, ή θα το μετακυλίσει στον εργαζόμενο με αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

Εργατολόγοι εκτιμούν πως το νέο «διπλό» σύστημα είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη και να αποδώσει, καθώς οι ασάφειες που περιέχει και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αποθαρρύνουν εργοδότες και εργαζόμενους από το να συμμορφωθούν με το «γράμμα του νόμου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider