Αντίστροφη μέτρηση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα «μπλοκάκια»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα «μπλοκάκια»

Λίγες ώρες έμειναν για να λυθεί το «μυστήριο» των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ιδίως αυτοί που εργάζονται παράλληλα και ως μισθωτοί.

Η σχετική εγκύκλιος που αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη θα ρίξει φως στα «γκρίζα» σημεία του νέου καθεστώτος που θα ισχύει από φέτος για τα «μπλοκάκια» και θα καθορίζει με ποιο τρόπο θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Πάντως, έως το τέλος του μήνα θα δημιουργηθεί μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, στην οποία οι εργαζόμενοι με μπλοκ σε έως δύο εργοδότες θα υποχρεούνται να την ενημερώνουν σε μηνιαία βάση, αναγράφοντας τη σχέση εργασίας που έχουν με την επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης του καταβάλλοντας το 13,3% της εισφοράς, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Άγνωστο, βέβαια, παραμένει πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να εξασφαλίσει τη συναίνεση του εργοδότη του ώστε να καταβάλλει την εργοδοτική εισφορά χωρίς αυτό να αποβεί… μοιραίο για τη συνεργασία τους.

Πάντως, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι όσοι διαθέτουν μπλοκάκι αλλά δεν έχουν έσοδα από αυτό και παράλληλα έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία δεν θα καταβάλλουν εισφορές.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών, ενώ θα υπάρχει ανταποδοτικότητα, δηλαδή όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα απολαμβάνει.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα σταλούν από τον ΕΦΚΑ τα πρώτα «ραβασάκια» για την πληρωμή εισφορών με το νέο σύστημα, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Στα ειδοποιητήρια που θα σταλούν σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα αναγράφονται τα νέα ποσά εισφορών, δηλαδή 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (14% για τους αγρότες), ενώ η καταβολή τους θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά προβλέπεται η μερική αποπληρωμή των εισφορών, ώστε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να βαρύνουν μόνο το ποσό που υπολείπεται να καταβληθεί.

Όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ενώ θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 για τους δικηγόρους που ήταν σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους και πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Μάλιστα δεν θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για τους οφειλέτες γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες που δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους εντός του 2016. «Δεν θα εφαρμοστεί κανένας διωκτικός μηχανισμός σε βάρος τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider