«Δυναμίτης» για τον ΕΦΚΑ η μερική αποπληρωμή εισφορών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δυναμίτης» για τον ΕΦΚΑ η μερική αποπληρωμή εισφορών

«Δυναμίτης» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ συνιστά η απόφαση της Κυβέρνησης για δυνατότητα μερικής αποπληρωμής εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Η δέσμευση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για «έναντι» πληρωμές από 1/1/2017, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μην επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις για όλο το ποσό, παρά μόνο για την απλήρωτη οφειλή, αναμένεται να γυρίσει «μπούμερανγκ» σε βάρος της Κυβέρνησης.

Αυτό, διότι τα εξοντωτικά ασφάλιστρα που επιβλήθηκαν στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα οδηγήσουν εύλογα σε στάση πληρωμών εισφορών, γιγαντώνοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη του νέου υπερ- ταμείου και δημιουργώντας νέα υψηλότερα, του 1,1 δισ. ευρώ, ελλείμματα.

Ήδη τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων που «κληρονόμησε» ο ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ και η «έναντι» πληρωμή που υπόσχεται η κα Αχτσιόγλου σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αναμένεται να τα επιδεινώσει.

Στις 31 Ιανουαρίου αναμένονται να αποσταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, 26,95% για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ελεύθερους επαγγελματίες και 20,9% στους αγρότες.

Οι πληρωμές για τις εισφορές Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό, χωρίς κανένα ελάχιστο πλαφόν.

Με το ποσό αυτό, επαγγελματίες και αγρότες θα μπορούν να απολαμβάνουν ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ το μη καταβαλλόμενο ποσό της τρέχουσας εισφοράς κάθε μήνα, απλά θα καταγράφεται ως ληξιπρόθεσμη οφειλή του ασφαλισμένου, η οποία θα είναι απαιτητή από τον ΕΦΚΑ, αλλά αυτό δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στην ασφαλιστική του ενημερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider