Στις 31 Ιανουαρίου o πρώτος «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 31 Ιανουαρίου o πρώτος «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού

Στις 31 Ιανουαρίου θα σταλούν στους ασφαλισμένους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα πρώτα ειδοποιητήρια με τις νέες αυξημένες εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα μερικής αποπληρωμής της εισφοράς για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2015, μέχρι την εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016 το προσεχές καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την παρουσίαση του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ανακοίνωσε πως στις 16 του μήνα θα μπορούν όλοι να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να αναζητήσουν πληροφορίες από όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως δεσμεύτηκε μάλιστα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ακόμη και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τους κωδικούς του Taxisnet και η σύνταξη θα εκδίδεται μέσα σε 18 ημέρες, όταν το σύστημα λειτουργήσει πλήρως.

Επίσης ανέφερε πως έως το τέλος του 2017 θα έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις και στη συνέχεια θα πληρώνονται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Τα «μπλοκάκια»

Τέλος στην αγωνία των εργαζόμενων με μπλοκάκια, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, στην οποία εργαζόμενοι με μπλοκ σε έως δύο εργοδότες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν σε μηνιαία βάση τη σχέση εργασίας που έχουν με την επιχείρηση στην οποία εργάζονται, ώστε να προκύπτει ο επιμερισμός (1/3 ο εργαζόμενος και 2/3/ ο εργοδότης), ή όχι των ασφαλιστικών εισφορών.

Η λειτουργία του ΕΦΚΑ

Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Το νέο site του Ταμείου θα τεθεί σε λειτουργία στις 16 Ιανουαρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr, ενώ θα λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555.

Επίσης, θα λειτουργήσουν 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης, ενώ από τους 8.500 εργαζόμενους των Ταμείων που εντάσσονται πλέον στον ΕΦΚΑ, οι 1.000 θα μεταφερθούν στο ΚΕΠΕ ώστε να ενισχύσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό κατά της εισφοροδιαφυγής, ενώ άλλα άτομα θα πάνε στον ΕΟΠΥΥ και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider