Οι απαιτήσεις των δανειστών για συντάξεις και επιδόματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι απαιτήσεις των δανειστών για συντάξεις και επιδόματα

Ραντεβού την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έδωσαν οι επικεφαλής των Θεσμών με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να ενημερωθούν για την τελική μορφή που θα έχει το σχέδιο Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση.

Και ενώ στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες «άκουσαν, αλλά δεν απέρριψαν», έθεσαν δύο νέα ζητήματα που προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση.

1. Κατάργηση της 15ετίας: Στο εξής οι ασφαλισμένοι πρέπει να συγκεντρώνουν πέντε χρόνια περισσότερα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν, αφού οι θεσμοί επανέφεραν θέμα χορήγησης σύνταξης στην 20αετία ή με 6.000 ένσημα.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου (ν. 4336/2015), οριοθετήθηκε ότι από το 2022 και μετά, η σύνταξη θα χορηγείται είτε με 40 χρόνια δουλειάς στα 62 έτη, είτε με 15 χρόνια δουλειάς στα 67 έτη. Μπορεί όμως να χορηγηθεί και μειωμένη σύνταξη με 15αετία στα 62 έτη.

2. Κατάργηση του ΕΚΑΣ: Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει τη σταδιακή, έως τα τέλη του 2019, κατάργηση του βοηθήματος, αντιπροτείνοντας τη διατήρηση της παροχής, με νέα εισοδηματικά κριτήρια, στο πλαίσιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

3. Επανυπολογισμό των συντάξεων: Η διαπραγμάτευση εστιάζει στα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν τις επόμενες ημέρες (με «οδηγό» σχετική μελέτη του ILO) για τον επανϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση των επικουρικών έως και 20% και μείωση του εφάπαξ κατά 10%.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «κουαρτέτο» δεν ζήτησε κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ' ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ' ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.