Αλλαγές στις εισφορές μισθωτών φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγές στις εισφορές μισθωτών φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης από 1/1/2017 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016».

Το νομοσχέδιο αναφέρεται και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, που θα απορροφήσει όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις των υπό ένταξη ταμείων, ενώ περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ των Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και του προσωπικού κατώτερων πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού.

Σε ότι αφορά τις εισφορές μισθωτών αλλά και των εργοδοτών τους, καθορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού και συνδέεται με το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Επίσης, ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κύριας σύνταξης σε ποσοστό 6,67%.

Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα καταργείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider