Στον «αέρα» χιλιάδες ασφαλισμένοι με μπλοκάκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» χιλιάδες ασφαλισμένοι με μπλοκάκια

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ασφαλισμένους με μπλοκάκια από το 2017, καθώς απομένει ένας μήνας από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος και ακόμη δεν έχουν βγει οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίζουν ποιος θα καταβάλει τις εισφορές, ποια θα είναι η βάση υπολογισμού τους και πόσο θα επιβαρυνθούν εργαζόμενοι και εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015, έως ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016. Στην περίπτωση που εμφανιστούν διαφορές, τα ποσά δε θα επιστρέφονταν αλλά θα συμψηφίζονται.

Ωστόσο αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει, καθώς μέσα σε δύο οικονομικές χρήσεις τα εισοδήματα του εκάστοτε φορολογούμενου μπορεί να έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ειδικά όταν αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες που οι τζίροι τους δεν είναι ποτέ ίδιοι.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες εισφορές αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Μισθωτοί με μπλοκάκι

Αλλαλούμ επικρατεί και σε ότι αφορά την κάλυψη των εισφορών μισθωτών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που εργάζονται παράλληλα με μπλοκάκι. Ενώ παλαιότερα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το μπλοκάκι (εφόσον είχαν σταθερή ασφάλιση στο ΙΚΑ), από 1/1/2017 η απαλλαγή αυτή καταργείται και πλέον θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και επί του εισοδήματος που θα έχουν από το μπλοκ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά τους προκύπτει από 1-2 εργοδότες, αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και οι εισφορές τους επιμερίζονται αναλόγως (6,67% εργαζόμενος και 13,33% εργοδότης). Προκύπτουν ωστόσο πολλά νομικά προβλήματα, όπως πότε και πώς θα ελέγχεται το πλήθος των εργοδοτών, ώστε να ασφαλίζεται ο εργαζόμενος ως μισθωτός, ή ως ελευθεροεπαγγελματίας.

Για παράδειγμα, νέος ασφαλισμένος (μετά την 1-1-1993) που εργάζεται ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας (με μπλοκάκι) βάσει του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου είχε δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα και απαλλαγής από τον άλλο. Πλέον έχει υποχρέωση διπλής ασφάλισης και στο χειρότερο σενάριο θα πρέπει να καταβάλλει τις εισφορές του ως μισθωτός (6,67% για σύνταξη -13,33% ο εργοδότης, 2,55% για υγεία -4,55% ο εργοδότης και 3,5% για επικούρηση -3,50% ο εργοδότης) και ως ελεύθερος επαγγελματίας (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία. Οπότε με εισόδημα 1.000 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ για σύνταξη και 69,50 ευρώ για υγεία, ενώ σήμερα απαλλάσσεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider