Στην προκρούστια κλίνη τα οικογενειακά επιδόματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην προκρούστια κλίνη τα οικογενειακά επιδόματα

Tρίτεκνοι και πολύτεκνοι καλούνται να «θυσιάσουν» μεγάλο μέρος των οικογενειακών τους επιδομάτων από το 2018, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στο πολυνομοσχέδιο συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση που ενέκρινε το Euro Working Group της περασμένης Δευτέρας, προβλέπεται περικοπή του επιδόματος που λαμβάνουν 770.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και αφορά 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί από το τρίτο και πάνω.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας, δια στόματος Θεανώς Φωτίου, προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την αναμόρφωση της προνοιακής πολιτικής της χώρας από το επόμενο έτος, που θα συμπαρασύρει οποσδήποτε μέρος των οικογενειακών αλλά και των αναπηρικών επιδομάτων.

Το βασικότερο σενάριο κάνει λόγο για απορρόφηση του πολυτεκνικού επιδόματος από το ειδικό επίδομα στήριξης τέκνων (που είναι πολύ χαμηλότερο), το οποίο αφορά το ποσό των 40 ευρώ το μήνα ανά παιδί, για οικογένειες με εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Το επίδομα πέφτει στα 27 ευρώ το μήνα, για οικογενειακό εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ και υποχωρεί στα 13 ευρώ, για οικογενειακό εισόδημα από 18.001 ευρώ έως 27.000 ευρώ.

Η δαπάνη γι’ αυτές τις δύο ειδικές κατηγορίες δικαιούχων φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί στο ποσό που απαιτούν οι θεσμοί να κοπεί από τον προυπολογισμό του 2018. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συνολική ετήσια δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε κατά το τρέχον έτος στα 675 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider