Ασφαλίσεις υγείας για κάθε… βαλάντιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλίσεις υγείας για κάθε… βαλάντιο

Σε ασφαλιστικά προγράμματα υγείας νέας γενιάς στρέφονται οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερους ασφαλισμένους. Προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της εποχής προσφέρουν οικονομικά προγράμματα για κάθε βαλάντιο, ακόμη και για όσους δεν εργάζονται με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο δημόσιο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως εξηγεί στο insider.gr o ασφαλιστικός σύμβουλος Χαράλαμπος Ματωνάκης, τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές δημιουργούν οικονομικά πακέτα με χαμηλά όρια κάλυψης, και μηδενική συμμετοχή σε Δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να δοθεί μια εναλλακτική σε όσους δεν έχουν κάλυψη από Δημόσιο φορέα είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις παροχές πρωτοβάθμιας υγείας, κυρίως μέσω συνεργασιών με συμβεβλημένα νοσοκομεία τα οποία παρέχουν στους ασφαλισμένους πολλές δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για έκτακτα περιστατικά, εκπτώσεις σε προγραμματισμένες εξετάσεις και check up κ.α. «Έτσι δημιουργείται μια ολοκληρωμένη υπηρεσία και ένα σύστημα υγείας το οποίο, πέραν των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία δεν καλύπτονται, μπορεί να συγκριθεί με το δημόσιο σύστημα στο οποίο έχει συνηθίσει ο πολίτης», σημειώνει ο κ. Ματωνάκης.

Ακόμη τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους συμβόλαια τα οποία καλύπτουν ιατρικές πράξεις αποκλειστικά σε συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπο η ασφαλιστική συγκρατεί το κόστος της με αποτέλεσμα να πέφτουν και τα ασφάλιστρα. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ματωνάκη «τα εν λόγω προγράμματα δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση καθώς περιορίζουν τις εναλλακτικές του ασφαλισμένου, χωρίς το οικονομικό όφελος να είναι πολύ μεγάλο».

Πως μπορείτε να ρίξετε το ασφάλιστρο

Πλέον υπάρχει υπερπληθώρα προγραμμάτων στην αγορά και ο ενδιαφερόμενος με μια σωστή έρευνα μπορεί να καταλήξει σε κάτι κοντά στις οικονομικές του δυνατότητες. Ωστόσο, η τιμή αν και σημαντικός παράγοντας δεν μπορεί να είναι και το μόνο κριτήριο για μια καλή ασφάλιση υγείας.

Η βασική παράμετρος την οποία μπορεί να καθορίσει ο ασφαλισμένος είναι η απαλλαγή του προγράμματος, ή αλλιώς εκπιπτόμενο ποσό. Αυτό είναι το ποσό εξόδων νοσηλείας μετά το οποίο καλύπτεται ο ασφαλισμένος. Όσο μεγαλώνει αυτό το ποσό (2.000, 5.000, 10.000 ευρώ) οι εταιρείες προτείνουν πολύ χαμηλότερα ασφάλιστρα καθώς μειώνονται και τα πιθανά ενδεχόμενα αποζημίωσης. Αντίθετα, τα προγράμματα με μικρή ή μηδενική συμμετοχή καλύπτουν πολύ περισσότερα μικρά περιστατικά που όμως έχουν σημαντικό διαχειριστικό κόστος για τις εταιρείες και επιβαρύνουν τη γενική λειτουργία τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και ένα πρόγραμμα με μεγάλη απαλλαγή (6.000 ή 10.000 ευρώ) είναι απόλυτα ικανό να προστατέψει μια έναν οικογενειακό προϋπολογισμό από μια ακριβή νοσηλεία, ενώ π.χ. μπορεί να στοιχίζει 100 ή 150 ευρώ ετησίως. «Εξάλλου η ουσία της ασφάλισης δεν είναι να αφαιρέσουμε μια ελιά με κόστος 500 ευρώ αλλά να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό περιστατικό που μπορεί να στοιχίσει 30.000 - 50.000 ή 100.000 ευρώ», σημειώνει ο κ. Ματωνάκης.

Το μέλλον των τιμών

Παρά τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των προγραμμάτων υγείας οι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν αυξήσεις στο επόμενο διάστημα κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού. «Όσο οι εταιρείες μπορούν μέσω συνεργασιών να συγκρατούν τα έξοδα που πληρώνουν για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων δεν υπάρχει λόγος για αυξήσεις».

Σίγουρα πάντως ο ιατρικός πληθωρισμός (ο ρυθμός αύξησης του κόστους θεραπείας-νοσηλείας κάθε χρόνο) κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος είναι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτό δημιουργεί προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας για τις οποίες πρέπει να βρουν μια χρυσή τομή μεταξύ τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider