Ποιους συμφέρει να βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του έτους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιους συμφέρει να βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του έτους

Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μισθωτοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες που εμπίπτουν στο νέο καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης (Εθνική - Ανταποδοτική) και συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανοίξουν την «πόρτα» της εξόδου (όριο ηλικίας - χρόνια ασφάλισης) συμφέρει να αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβουν την υψηλότερη δυνατή σύνταξη (με το παλαιό σύστημα).

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 13/5 και μετά εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού (με χαμηλότερη σύνταξη), ενώ με τις παλαιές διατάξεις (όπως ίσχυαν μέχρι 31/12/2014) θα υπολογιστούν οι συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτηση μέχρι και τη 12η Μαΐου, εφόσον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και η υποβολή τυχόν δικαιολογητικών έχει ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων ανά Ταμείο προθεσμιών.

Συνεπώς εντός των επόμενων δύο μηνών μπορούν να αποχωρήσουν όσοι σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές. Κυρίως πρόκειται για τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

- Δημόσιοι υπάλληλοι που φεύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης, δηλαδή με 35ετίες και υψηλά κλιμάκια μισθών.

- Υψηλόμισθοι του ΙΚΑ που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές που ξεπερνούν την 23η και την 24η ασφαλιστική κλάση.

- Εμποροι ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία ΤΕΒΕ και ΤΑΕ του ΟΑΕΕ στις ανώτατες ασφαλιστικές κατηγορίες.

- Υψηλόμισθοι υπάλληλοι που αποχωρούν με 35ετίες και άνω από ΔΕΚΟ - τράπεζες.

- Αυτοαπασχολούμενοι - επιστήμονες που φεύγουν με 35ετίες και άνω.

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, όταν το μεικτό ποσό της σύνταξης (καταβαλλόμενο μαζί με ειδική εισφορά αλληλεγγύης και υγειονομική περίθαλψη) βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του ποσού που θα έπαιρνε ο ίδιος συνταξιούχος με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, τότε το 50% αυτής της διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως «προσωπική διαφορά».

Δηλαδή όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 και η σύνταξή τους είναι 20% και πλέον μικρότερη από τη σύνταξη που θα έπαιρναν με τον παλαιό τρόπο, τότε κερδίζουν το μισό αυτής της διαφοράς. Οι ίδιοι αν αποχωρήσουν εντός του 2017 θα λάβουν ως «προσωπική διαφορά» το 33% της «ψαλίδας» ανάμεσα σε παλαιά και νέα σύνταξη, ενώ αν φύγουν το 2018 η εν λόγω προσωπική διαφορά τους απομειώνεται στο 25%.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν διαφορά ανάμεσα σε παλαιά και νέα σύνταξη από 19% και κάτω, καθώς έχουν χάσει ήδη από τις 13/5 κάθε πρόσβαση σε «προσωπική διαφορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider