Τι θα πληρώνουν από το 2017 όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα πληρώνουν από το 2017 όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι»

Διπλά χαμένοι θα είναι από τον Ιανουάριο χιλιάδες εργαζόμενοι που διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου θα πληρώνουν διπλές εισφορές, ενώ θα συνεχίσουν να έχουν κρατήσεις (αν είναι και μισθωτοί παράλληλα).

Οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών, είναι υποχρεωμένοι από 1/1/2017 να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος που θα έχουν από το «μπλοκάκι», ενώ θα συνεχίσουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις ως είχαν επί του μισθού τους.

Μάλιστα όσοι έχουν εισόδημα στο «μπλοκάκι» από 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί (12,72% για σύνταξη, υγεία κι επικούρηση), ενώ όσοι συνεργάζονται με τρεις και πλέον εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% για σύνταξη και υγεία) για τα χρήματα που εισπράττουν από το «μπλοκ».

Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν ισχύει το πλαφόν προς τα κάτω (κατώτατο εισόδημα 586 ευρώ και εισφορά 158 ευρώ) για τις εισφορές στο εισόδημα από το «μπλοκάκι», πράγμα που σημαίνει πως εάν ένας εργαζόμενος έχει μηδενικό εισόδημα από το μπλοκάκι δεν θα πληρώσει εισφορά, ενώ αν έχει ελάχιστο (π.χ. 200 ή 400 ευρώ) θα πληρώσει το ποσοστό που αναλογεί σε αυτό το ποσό.

Τέλος, όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν έχουν παράλληλη απασχόληση σαν μισθωτοί ή έχουν και είναι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (πριν από το 1993), θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 ως μισθωτοί, ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις. Δηλαδή, τα βάρη θα επιμεριστούν ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο (2/3 για τον εργοδότη και 1/3 για τον ασφαλισμένο).

Σε αυτή την περίπτωση οι εισφορές του θα ανέρχονται σε 20% για σύνταξη (13,33% για εργοδότη και 6,67% για ασφαλισμένο), 7,10% για υγεία (4,55% για εργοδότη και 2,55% για ασφαλισμένο) και 7% για επικούριση (3,50% για εργοδότη και 3,50% για ασφαλισμένο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider