Παρελθόν οι υψηλές αποδόσεις στην ιδιωτική ασφάλιση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρελθόν οι υψηλές αποδόσεις στην ιδιωτική ασφάλιση

Με τις ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 3% και 4% να αποτελούν οριστικά παρελθόν οι ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργούν νέα προϊόντα και λύσεις προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο κενό που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό στα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς η εποχή των υψηλών αποδόσεων που απέφεραν τα κλασσικά αποταμιευτικά συμβόλαια με της λήξη τους (συνήθως μετά από 15 ή 20 χρόνια) έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ελάχιστα είναι τα προγράμματα που πλέον εγγυώνται ετήσια απόδοση άνω του 2% και οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν εγγυημένη απόδοση της τάξης τους 1,5% .

Ακόμη και έτσι οι αποδόσεις των κλασσικών αποταμιευτικών προγραμμάτων παραμένουν σχεδόν διπλάσιες από αυτές που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις αλλά προϋποθέτουν την δέσμευση των χρημάτων για πολλά χρόνια. Ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις κλείνονται για ένα με δύο χρόνια ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα αποταμίευσης δεσμεύει τα χρήματα του ασφαλισμένου για 10 με 20 χρόνια και στη συνέχεια αποδίδει είτε εφάπαξ είτε με τη μορφή «σύνταξης» το ποσό που αναλογεί.

Στροφή σε unit-linked και νέα προϊόντα

Καθώς το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια, σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εγκαταλείπουν τα κλασσικά αποταμιευτικά προγράμματα και στρέφουν την προσοχή τους στα unit-linked συμβόλαια που συνδυάζουν ασφάλιση με επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα. Τα προϊόντα αυτά αν και εμπεριέχουν ρίσκο μπορεί να αποδώσουν αρκετά καλύτερα από τα κλασσικά αποταμιευτικά.

Μάλιστα, τα unit-linked συμβόλαια γνώρισαν μεγάλη άνθηση τους πρώτους μήνες του 2015 όταν «έπαιζε» πολύ το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη. Και αυτό διότι αποτελούσαν ένα καλό τρόπο τοποθέτησης χρημάτων σε επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με το ευρώ. Ωστόσο η αγορά υπέστη καθίζηση από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους καθώς τα capital controls έκαναν πάρα πολύ δύσκολη τη λειτουργία των συγκεκριμένων συμβολαίων και σχεδόν απαγορευτική την επένδυση σε αμοιβαία του εξωτερικού.

«Το επενδυτικό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στο οποίο λειτουργεί η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά θέτει σε αμφισβήτηση τις παραδοσιακές ασφαλίσεις εγγυημένων αποδόσεων και δημιουργεί την ανάγκη νέων προϊόντων για όσους δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο και απλά να αποταμιεύσουν», σημειώνει στο insider.gr έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς. Υπό αυτή την έννοια σχεδιάζονται νέα ασφαλιστικά προγράμματα που μπορεί να εγγυώνται μόνο το κεφάλαια στην λήξη της ασφάλισης και όχι τις αποδόσεις, ή συμβόλαια που να «κλειδώνουν» κάθε χρόνο σε θετικό πρόσημο.

«Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στα ασφαλιστικά προγράμματα αποταμίευσης, προσφέροντας λύσεις για όλες τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν τη σύνταξη που θα πάρουν από τον κρατικό φορέα ασφάλισής τους», σημειώνει στο insider.gr η κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider