Ρύθμιση «α λα καρτ» για τους οφειλέτες των Ταμείων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύθμιση «α λα καρτ» για τους οφειλέτες των Ταμείων

Νομοθετική ρύθμιση «α λα καρτ» ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προανήγγειλε την Τετάρτη ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Ωστόσο, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον σταθμό ΣΚΑΙ, η νέα ρύθμιση θα κινείται σε άλλη λογική από τη ρύθμιση που ίσχυε πέρυσι, καθώς θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών. Μάλιστα δεν αποκλείεται η νέα ρύθμιση να στηρίζεται στη λογική της ενιαίας αντιμετώπισης οφειλών προς τα ταμεία και τις εφορίες, με ενιαία εισφορά, η οποία στη συνέχεια θα κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ, 17 δισ. ευρώ προς το ΙΚΑ, ενώ άλλα 12 δισ. ευρώ έχουν συσσωρευτεί στον ΟΑΕΕ.

Στόχος του υπουργείου είναι να προκύψει μια νέου τύπου ρύθμιση οφειλών, που αφενός θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης και να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφετέρου θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, καθώς οι τελευταίοι προτιμούν πιο δραστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών.

Στη νέα ρύθμιση που προωθείται αναμένεται να δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχασαν την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, να επανενταχθούν σε αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ μόλις 49.359 ήταν συνεπείς στη ρύθμιση που είχαν κάνει (στοιχεία Απριλίου 2016) από τους 73.096 που είχαν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τον περασμένο Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider