Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό

Πάνω από 35 έτη ασφάλισης και αποδοχές που να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ το μήνα θα πρέπει να έχει κάποιος, ώστε να προσδοκά να λάβει σύνταξη της τάξης των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις ακόμη και σε εργαζόμενους με ένσημα 30 ετών, αποδίδοντας συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ, ενώ την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα εξασφαλίζουν όσοι εργάζονται για 15 ή 20 συναπτά έτη, έστω και με χαμηλό μισθό (της τάξης των 500-700 ευρώ).

Το νέο Ασφαλιστικό φέρνει σαρωτικές απώλειες στις συντάξεις του Δημοσίου (από 10% ως και 25% ανάλογα με τα έτη ασφάλισης), στους ασφαλισμένους σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών (από 10% έως 30%), ενώ στις συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ οι απώλειες ξεκινούν από το 5% και φτάνουν έως και το 30% για τους υψηλόμισθους με πολλά έτη ασφάλισης.

Το νέο τοπίο στις συντάξεις που σηματοδοτεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, συνοδεύεται από μειώσεις:

- στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, όταν μαζί με την κύρια σύνταξη ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά ή τα 1.170 ευρώ «καθαρά» τον μήνα. Η μέση μείωση θα είναι της τάξης του 20% - 25% και θα γίνει μέσω του επανυπολογισμού με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο

- στις «υψηλές» κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μεικτά και των 1.800 ευρώ «καθαρά» το μήνα και στις πολλαπλές άνω των 3.000 ευρώ

- στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, τα οποία θα μειωθούν αναδρομικά από 1/1/2015 έως 35%

- στα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί και θα αρχίσουν να καταβάλλονται «πετσοκομμένα» από 12% έως 15%

- στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αφού από φέτος θα μειωθούν κατά 120.000

- στους νέους συνταξιούχους (μετά την ψήφιση του νέου νόμου) που θα λάβουν κύριες συντάξεις μειωμένες κατά 15%, ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ στην 20ετία) και της αναλογικής (με βάση τις αποδοχές της καλύτερης 5ετίας)

- στις συντάξεις χηρείας και στις νέες αναπηρικές συντάξεις, καθώς σε όσους συνταξιούχους εργάζονται για να συμπληρώσουν τις αποδοχές τους. Οι τελευταίοι θα υποστούν περικοπές κατά 60%, ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών από την εργασία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider