Έρχονται οι ασφαλίσεις αυτοκινήτου… αλά καρτ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οι ασφαλίσεις αυτοκινήτου… αλά καρτ

Τα πάνω κάτω στην ασφάλιση αυτοκινήτου φέρνει η εφαρμογή της τεχνολογίας GPS που δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να γνωρίζουν ακριβώς πως και πόσο οδηγείται το όχημα που ασφαλίζουν. Ο λόγος για το σύστημα «πληρώνεις όσο οδηγείς» («pay-as-you-drive»), το οποίο κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζουν να φέρουν και στη χώρα μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα ασφάλιστρα ενός οχήματος έναντι του «παραδοσιακού» όπου την τιμή καθορίζουν το είδος του οχήματος και τα κυβικά του καθώς και η ηλικία, η εμπειρία και το ιστορικό ατυχημάτων του οδηγού.

Στο σύστημα «pay-as-you-drive» η τιμή ορίζεται με βάση τα χιλιόμετρα που κάνει το ασφαλισμένο όχημα αλλά και την συμπεριφορά του οδηγού του. Δηλαδή, η τιμολόγηση βασίζεται σε δύο βασικές αρχές: όσο περισσότερο οδηγεί κάποιος τόσο περισσότερο πληρώνει και όσο πιο προσεχτικά οδηγεί τόσο λιγότερο πληρώνει.

Η μέτρηση αυτή γίνεται μέσω της εφαρμογής GPS αλλά και ανεξάρτητου μετρητή χιλιομέτρων που καταγράφουν τόσο την απόσταση όσο και τη ταχύτητα του οχήματος. Από κει και πέρα στην «εξίσωση» μπαίνουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως οι ώρες συνεχόμενης οδήγησης, οι ώρες της ημέρας ή της νύχτας που οδηγεί κάποιος. Έτσι δημιουργείται ένα «προφίλ» του οδηγού του ασφαλισμένου οχήματος. Καθορίζεται, δηλαδή, ένα «bonus malus» το οποίο όμως δεν εξαρτάται από το ιστορικό του οδηγού όπως συμβαίνει στην «παραδοσιακή» τιμολόγηση αλλά από την καθημερινή συμπεριφορά του.

Τα υπέρ και τα κατά

Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες τεχνολογικές εφαρμογές που αλλάζουν πιο παραδοσιακά συστήματα και εφαρμογές το σύστημα «pay-as-you-drive» έχει τους υπέρμαχους όσο και τους πολέμιους του.

Από τη μία, οι υποστηρικτές του, σημειώνουν ότι το σύστημα αυτό είναι πιο δίκαιο, καθώς η χρέωση γίνεται ανάλογα με τη χρήση του οχήματος, ενώ σήμερα δύο οδηγοί που έχουν τα ίδια οχήματα και παρόμοιο ιστορικό θα πληρώσουν το ίδιο ασφάλιστρο ανεξάρτητα αν ο ένας κάνει 1.000 χιλιόμετρα και ο άλλος 10.000 χιλιόμετρα το ίδιο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σημειώνουν πως έτσι δίνεται πραγματικό κίνητρο για πιο προσεκτική οδήγηση, καθώς οι οδηγοί γνωρίζουν ότι οι συνήθειες τους καταγράφονται και αν τρέχουν ή οδηγούν απρόσεκτα τότε θα πληρώσουν παραπάνω.

Από την άλλη, οι πολέμιοι του συστήματος θεωρούν ότι έτσι καταστρατηγείται η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα κάνοντας λόγο για «μεγάλο αδελφό» που θα καταγράφει το που πηγαίνει ο καθένας και τις καθημερινές του συνήθειες. Επιπλέον το σύστημα αυτό συμφέρει περισσότερο όσους δεν μετακινούν πολύ το όχημα τους, ενώ όσοι το προτιμούν πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί να μην ξεπεράσουν το όριο των χιλιομέτρων που έχουν πληρώσει γιατί κάθε υπέρβαση έχει επιπλέον επιβάρυνση.

Η εφαρμογή στην Ελλάδα

Ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες εξετάζουν την εφαρμογή του συστήματος «pay-as-you-drive» θεωρώντας ότι μπορεί να έχει απήχηση ειδικά στους νεότερους ή πιο περιστασιακούς οδηγούς.Ωστόσο για να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider