Λύσεις για να μην... παγώσουν από το κρύο αναζητούν καταναλωτές και κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λύσεις για να μην... παγώσουν από το κρύο αναζητούν καταναλωτές και κυβέρνηση
Η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θεωρείται «απαγορευμένος» καρπός για την πλειοψηφία των καταναλωτών με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες πηγές όπως είναι το φυσικό αέριο ή σε «ad hoc» λύσεις όπως είναι οι σόμπες και τα κλιματιστικά.

Εναλλακτικές λύσεις ψάχνουν κυβέρνηση και καταναλωτές προκειμένου να μην «παγώσουν» φέτος τα νοικοκυριά λόγω του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης το οποίο έκανε «πρεμιέρα» πριν από λίγες ημέρες στα 1,15 ευρώ το λίτρο. Η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θεωρείται «απαγορευμένος» καρπός για την πλειοψηφία των καταναλωτών με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες πηγές όπως είναι το φυσικό αέριο ή σε «ad hoc» λύσεις όπως είναι οι σόμπες και τα κλιματιστικά.

Η κυβέρνηση δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης με αποτέλεσμα κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου να τεθεί θέμα αύξησης του επιδόματος θέρμανσης το οποίο υπό κανονικές συνθήκες αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 0,125 ευρώ το λίτρο.

Τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι αγοράσουν πετρέλαιο

Οι καταναλωτές που θα αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης συνιστάται να έχουν υπ' όψιν τους κάποιες βασικές αρχές κατά την παραγγελία-παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι:

  • Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό
  • Ο καταναλωτής πρέπει να χρησιμοποιεί δικό του μέτρο και δεν πρέπει να βασίζεται στο μετρητή του βυτιοφόρου ή στον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης στάθμης της δεξαμενής
  • Συνιστάται να γίνεται έρευνα αγοράς στα διάφορα πρατήρια της περιοχής
  • Κατά το «γέμισμα» πρέπει να μετρούμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μέχρι να κατασταλάξει ο αφρός
  • Είναι αναγκαίο να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή τον Απρίλιο ή το Μάιο
  • Δεν πρέπει να αφήνουμε τον καυστήρα να λειτουργεί χωρίς καύσιμα γιατί έτσι καταστρέφονται η αντλία και το μπεκ.
  • Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής. Για παράδειγμα, αν μια δεξαμενή ορθογώνιας διατομής έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

Οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου αισθάνονται τουλάχιστον «τυχεροί» καθώς έχουν πρόσβαση σε ένα αισθητά φθηνότερο καύσιμο (η τιμή του είναι περίπου 50% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά περίπου 70% χαμηλότερη σε σχέση με το ρεύμα και διαμορφώνεται στα 0, 55 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Η εγκατάσταση του φυσικού αερίου κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων για την μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Με τη μόνιμη και σταθερή παροχή φυσικού αερίου, κάθε νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει:

  • θέρμανση, χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερή παροχή
  • μαγείρεμα και ζεστό νερό χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας.
  • οικονομία σε πολλά επίπεδα λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η κατανάλωση αερίου δεν προπληρώνεται όπως στην περίπτωση προμήθειας και καύσεως πετρελαίου για λειτουργία συστήματος κεντρικής θέρμανσης
  • μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά περίπου 70% σε σχέση με το ρεύμα

Φυσικά, αρκετοί είναι και οι καταναλωτές οι οποίοι στρέφονται σε «ad hoc» λύσεις όπως οι σόμπες pellet, τα ενεργειακά τζάκια οι θερμοπομποί, τα ηλεκτρικά σώματα, τα κλιματιστικά και οι σόμπες, τα οποία παρουσιάζουν επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με μεγαλύτερο μειονέκτημα εκείνο της περιορισμένης κάλυψης των χώρων όταν μιλάμε για οικίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider