«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης: Εκτιμήσεις για 1,14 ευρώ το λίτρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης: Εκτιμήσεις για 1,14 ευρώ το λίτρο
Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την νέα σεζόν που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου αφού και οι τιμές έχουν ανέβει και το 50% των τελικών τιμών είναι φόροι.

Αυξημένη αναμένεται ότι θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της σεζόν στις 15 Οκτωβρίου σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» τον Μάιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς-εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

«Δεν θα δείτε πετρέλαιο σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έκλεισαν το Μάιο ή σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο (στα 0,96 ευρώ το λίτρο). Οι τιμές έχουν ανέβει ενώ περίπου το 50% των τελικών τιμών είναι φόροι. Από τα 512 ευρώ τον τόνο, φθάσαμε στα 697 ευρώ τον τόνο. Πρόκειται για μια διαφορά ύψους 185 ευρώ, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής», αναφέρει παράγοντας της αγοράς.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών του αργού και της ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ, η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,14 ευρώ το λίτρο ενώ αυξημένες (και υψηλότερες σε σχέση με την Αθήνα) αναμένεται να είναι και οι τιμές καυσίμων σε απομακρυσμένες πειροχές όπως είναι τα νησιά.

Αυτό οφείλεται, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, στο γεγονός ότι είναι πολύ υψηλότερα τα κόστη μεταφοράς αλλά και στο γεγονός ότι απαιτούνται συγκεκριμένες επενδύσεις και υποδομές για να εξυπηρετηθούν ορισμένα νησιά. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, για να μεταφερθεί πετρέλαιο σε ένα απομακρυσμένο νησί, μόνο για το ρυμουλκό που «ανοίγει το δρόμο», το κόστος είναι περί τα 5.000 ευρώ (για την κάθε μεταφορά). Όταν πρέπει ετησίως να μεταφέρονται μικρές ποσότητες π.χ 48.000 λίτρα συνολικά, «τα κόστη δεν βγαίνουν», όπως αναφέρουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider