Ακόμη πιο ακριβό το ... ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακόμη πιο ακριβό το ... ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης

Η Ελλάδα παρουσιάζει νέες προοπτικές ανόδου στην κλίμακα της ακρίβειας καυσίμων σε διεθνές επίπεδο καθώς εν όψει της νέας έναρξης της νέας περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, η αγορά κάνει λόγο για νέα αύξηση στην τιμή, η οποία θα είναι της τάξεως του 17% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, σύμφωνα με την Ένωση Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης «Ο 'Αγιος Χριστόφορος», η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει το 1,110 ευρώ/λίτρο στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης, Θέμης Κιουρτζής, «οι τιμές περιέχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους» τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα τη μείωση του ΕΦΚ, κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές, ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων. Επισημαίνουμε ότι οι τόσο υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο παραβατικότητας σε βάρος συνετών επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των κρατικών εσόδων. Περιμένουμε άμεσα τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης διότι είμαστε μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Επίσης, τονίζει ο κ. Κιουρτζής, επανερχόμαστε στο αίτημα του κλάδου για την κατάργηση του συστήματος "Ηφαιστος", το οποίο -όπως υποστηρίζει- ουσιαστικά λειτουργεί ως βιομηχανία προστίμων για απλά τυπογραφικά λάθη, αφού ο έλεγχος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης γίνεται έτσι και αλλιώς, μέσω του συστήματος εισροών-εκροών που διαθέτουν τα πρατήρια.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα ακριβά καύσιμα αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες της πτώσης στη ζήτηση (το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε πτώση 22% ενώ μικρότερη πτώση κατέγραψαν το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη). Οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σημαντικά και το χειρότερο είναι ότι ίσως να μην έχουμε δει ακόμη την κορυφή του παγόβουνου.

Κατ' επέκταση αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια, τα οποία βλέπουν τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να φθάνει τα 80 ή τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυτό σημαίνει ότι μια σημαντική αύξηση στην τιμή των καυσίμων και στην Ελλάδα θα είναι αναπόφευκτη δεδομένου ότι η χώρα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των καύσιμων που καταναλώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider