Πόσο συμφέρει η αυτόνομη θέρμανση;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο συμφέρει η αυτόνομη θέρμανση;

Η αυτόνομη θέρμανση δείχνει να δίνει λύση στο φαινόμενο των «κλειστών καλοριφέρ» που επικρατεί στις περισσότερες ελληνικές πολυκατοικίες εξαιτίας της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των ενοίκων για τις ώρες λειτουργίας, τα κόστη και τις πληρωμές. Και ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει σημαντικά, τα καλοριφέρ παραμένουν ερμητικά κλειστά. Η τακτική αυτή όμως έχει και αρνητικές συνέπειες καθώς αντίκειται στις ανάγκες των ηλικιωμένων, των οικογενειών που έχουν παιδιά ή των ευπαθών ομάδων που απαιτούν ένα πιο θερμό περιβάλλον. Από την άλλη βέβαια, φοιτητές, εργένηδες και άτομα που εργάζονται για πολλές ώρες εκτός σπιτιού δεν θέλουν να «πληρώσουν» το λογαριασμό για τις ώρες που λείπουν.

Τι είναι η αυτόνομη θέρμανση

Η αυτόνομη θέρμανση αφορά στις εγκαταστάσεις θέρμανσης εντός της οικίας ανεξάρτητα από την υπόλοιπη οικοδομή. Το σύστημα μιας ατομικής εγκατάστασης μπορεί να αφορά σε ατομική μονάδα φυσικού αερίου, ατομικό λέβητα πετρελαίου, αντλία θερμότητας, θέρμανση με ηλεκτρικό λέβητα και τέλος, θερμαντικά σώματα ακτινοβολίας. Ενδεικτικά το κόστος αυτονόμησης με χρήση θερμιδομετρητών κυμαίνεται γύρω στα 350 ευρώ (ηλεκτροβάνα, θερμιδομέτρου και εργασία εγκατάστασης).

Τι περιλαμβάνει ένα σύστημα αυτόνομης θέρμανσης

Η διαδικασία μετατροπής σε αυτόνομη θέρμανση είναι απλή. Συνήθως, σε κάθε σώμα καλοριφέρ αντικαθιστάται ο διακόπτης με θερμοστατική βαλβίδα και προσαρμόζεται στην επιφάνεια ο θερμιδομετρητής. Ακόμη,

η εγκατάσταση αυτονομίας σε παλιές ή και νεότερες πολυκατοικίες είναι σήμερα εφικτή με την προσθήκη του κατάλληλου εξοπλισμού στην υπάρχουσα εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στις σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης όπως επίσης δεν χρειάζεται και κανενός είδους άλλη επέμβαση πέραν της προσθήκης στα σώματα καλοριφέρ ενός θερμοστατικού διακόπτη και του κατανεμητή θέρμανσης.

Με απλά λόγια, η αυτόνομη θέρμανση αποτελεί έναν απλό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει:

-Ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, ο οποίος έχει μικρές διαστάσεις και βάρος και τοποθετείται στον τοίχο, σε ημιυπαίθριο χώρο (π.χ. μπαλκόνι) ή ακόμη και στον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος (π.χ. κουζίνα ή μπάνιο).

-Σύνδεση του λέβητα με το κύκλωμα νερού θέρμανσης των εγκατεστημένων σωμάτων καλοριφέρ, καθώς και με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματος. Έτσι το ζεστό νερό (θέρμανσης και χρήσης) κυκλοφορεί αποκλειστικά στα κυκλώματα νερού του διαμερίσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαμερισμάτων είναι πιθανό να απαιτηθούν επεμβάσεις στις σωληνώσεις νερού.

-Μετρητή από τον οποίο ξεκινά σωλήνωση που καταλήγει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης θέρμανσης

-Η κατανάλωση μπορεί να γίνει όχι μόνο ανά διαμέρισμα αλλά και ανά χώρο και έτσι τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται μπορούν να παραμένουν κλειστά

-Η εξοικονόμηση κόστους φθάνε μέχρι και 60%

-Τα συστήματα φέρουν ελεγκτές αντιστάθμισης με αποτέλεσμα να ελέγχεται το κόστος λειτουργίας του λέβητα

-Ορισμένα καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο, σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει κατανάλωση αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα υποβολής είτε αίτησης έκδοσης λογαριασμών μόνο με χρέωση παγίου τέλους είτε αίτησης παύσης της υπηρεσίας αερίου (με χρέωση τελών επανασύνδεσης κατά την επανενεργοποίηση της παροχής).

-Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν οι εγκαταστάσεις αυτόνομης θέρμανσης είναι η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου (είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider