Γενική απεργία στις 30 Μαΐου: Ποιοι θα συμμετάσχουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γενική απεργία στις 30 Μαΐου: Ποιοι θα συμμετάσχουν

Σε απεργιακούς ρυθμούς θα κινηθεί η χώρα την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου, εξαιτίας της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι αντιπροσωπευτικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί της Τετάρτης, ενώ τα σωματεία ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Χωρίς τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο την Τετάρτη

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη 30 Μαΐου τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδομικών συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν από κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. «Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ενάντια στα οκτώ χρόνια λιτότητας που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Η κυβέρνηση με την εκποίηση του εθνικού πλούτου -δεσμεύοντάς τον για 99 χρόνια- δυστυχώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εις βάρος του σιδηρόδρομου, καθώς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται και η σειρά της ΕΕΣΣΤΥ, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, παραδίδοντάς τους ως εμπορεύματα προς εκμετάλλευση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της και καλεί ολους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 11:00.

Χωρίς λεωφορεία Τετάρτη και Πέμπτη

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας θα συμμετέχουν στην «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» με απεργίες και στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, τα Λεωφορεία θα κινούνται από τις 9:00 π.μ. – 21:00. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 10:00 π.μ., ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00. Σημειώνεται ότι στην απεργία θα συμμετέχουν όλες οι γραμμές Λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Express Αεροδρομίου.

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία στις 30 Μαΐου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η απεργία θα ξεκινήσει 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί στις 00:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Συμμετέχει και η Μέση Εκπαίδευση

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ κάνει γνωστό ότι συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τα αιτήματα των συνδικάτων αφορούν μεταξύ άλλων:

- Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

- Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση. Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή και στον νέο κύκλο αξιολόγησης.

- Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική μας εξέλιξη.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

- Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

- Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

- Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.

Συμμετέχουν οι γιατροί

Στην Πανελλαδική απεργία της 30ης Μαϊου συμμετέχουν οι γιατροί, ενώ την ίδια μέρα στις 10 π.μ έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν τα εξής: «Αρνούμαστε να θεωρήσουμε ως κανονικότητα το «ολιστικό Σχέδιο» ανάπτυξης της κυβέρνησης που είναι ένα νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο με δυσμενή μέτρα πολλών ετών. Μας κοροϊδεύουν για να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια στον καναπέ του σπιτιού μας να βλέπουμε τηλεόραση (μουντιάλ) όπως είπε και ο κος Τσίπρας.
Είμαστε όλοι έρμαια των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην γκιλοτίνα βρίσκονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα, Δημόσια Υγεία και Πρόνοια.
Από τη μία οι ασθενείς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την υγεία τους αν και πληρώνουν ένα σωρό φόρους και εισφορές λόγω της κατάρρευσης της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
Από την άλλη οι εργαζόμενοι εξουθενωμένοι, λιγοστοί (ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε Κλινική) που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.
Δουλεύουμε σε άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες και όμως δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ αν και είναι υποχρέωση του Κράτους, μη αναλογιζόμενοι τι είδους υπηρεσίες μπορούμε να προσφέρουμε 67 ετών!!!
Θέλουν να περικόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας φτάνοντας τους μισθούς μας κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Κοροϊδεύουν το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί παράνομες τις ανανεώσεις των συμβάσεων πέραν του 24μήνου και η κυβέρνηση λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων αρνείται να επανασυστήσει τις οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Θέλουν το έκτακτο προσωπικό σε ομηρία για να υφαρπάξουν την ψήφο τους και μετά τις εκλογές τους περιμένει η απόλυση.
«Γαία πυρί μιχθήτω» για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ. Ο κύκλος της Δημόσιας Υγείας έκλεισε. Για να ανοίξει νέος χρειάζονται επενδύσεις και όχι λόγια του αέρα. Επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Χρειάζονται όλα τα πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης για να αγγίξουμε τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας των άλλων χωρών της Ευρώπης.
Δεν συμβιβαζόμαστε. Όλοι στο δρόμο για την κατάργηση των Μνημονίων όπως και αν λέγονται και ανάκτηση των Μνημονιακών απωλειών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider