Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Απορρίφθηκαν οι μισές αιτήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Απορρίφθηκαν οι μισές αιτήσεις

Στατιστικά για τις αιτήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο δημοσίευσε η ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία περίπου οι μισές αιτήσεις έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του ΚΟΤ Α έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής το 66% των αιτήσεων, ενώ στο ΚΟΤ Β μόλις το 44%.

Η διαχείριση της διαδικασίας πραγματοποιείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.idika.gr/kot/ (η ιστοσελίδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία). Οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων, TAXISnet, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να υποβάλουν την αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάσει τις τελευταίες αλλαγές έχουν δημιουργηθεί δύο κατηγορίες δικαιούχων ΚΟΤ:

-Η κατηγορία ΚΟΤ Α, και

-Η κατηγορία ΚΟΤ Β

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ). Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση της αίτησης του ΚΕΑ μπορεί να γίνει από το σπίτι ηλεκτρονικά.

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος του Κοινωνικού Μερίσματος 2017. Σημειώνουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά όπως γινόταν και με το Κοινωνικό Μέρισμα.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει ο φορέας σε σχετική ανακοίνωση « Στο ΚΟΤ Β υπήρξε -εκ παραδρομής- έλεγχος για την αξία της κινητής περιουσίας (αξία οχημάτων νοικοκυριού). Αυτό ήταν λάθος (αφορά μόνο το ΚΟΤ Α) και αφαιρέθηκε στις 20/2/2018 στις 19:30. Παρακαλούμε τους αιτούντες που απορρίφθηκαν εξ αιτίας αυτού του κριτηρίου να κάνουν εκ νέου αίτηση. Ζητάμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία δημιουργήσαμε άθελα μας».

Διαδικασία ένταξης στο Κ.Ο.Τ.

Οι αιτήσεις για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. υποβάλλονται οποτεδήποτε εντός του έτους, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την ενήλικο/ενήλικη υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του/της υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, με την πρόσθετη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την οποία αιτείται την έκπτωση να είναι στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της.

Σε περίπτωση που η παροχή δεν αντιστοιχεί στον/στην αιτούντα/αιτούσα ή το/τη σύζυγο του/της, πρέπει πριν από την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κάθε φορά διαδικασίες, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της και να αναγράφει τη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider