Ταξιδέψτε και... κερδίστε από τις εκπτώσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταξιδέψτε και... κερδίστε από τις εκπτώσεις

Μπορεί να έχουμε εκπτώσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι κάνουμε τις πιο συμφέρουσες αγορές ούτε ότι απολαμβάνουμε τα ψώνια. Συνήθως τα πραγματοποιούμε με κάποιο άγχος, χωρίς να βρίσκουμε τα κατάλληλα νούμερα και σχέδια (συχνά χάνουμε εκείνα που «έχουμε βάλει στο μάτι») ενώ η επιλογή των καταστημάτων δεν είναι πάντα και η πιο σοφή. Όλοι έχουμε πέσει θύματα «πειραγμένων τιμών» (προς τα επάνω), πλασματικών εκπτώσεων, μικρών εκπτώσεων και κυρίως κακής ενημέρωσης για το που ψωνίζουμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το shopping therapy.

Πού ψωνίζουμε στις εκπτώσεις;

Στα μεγάλα εμπορικά, στα εκπτωτικά χωριά, στα outlet, στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στα καταστήματα της γειτονιάς ή του κέντρου όπου υπάρχουν τα προϊόντα που έχουμε «σταμπάρει». Σωστά; Όχι.Η σωστή απάντηση είναι ότι καλό είναι να επιλέγουμε τα καταστήματα που ξεκινούν με μεγάλες εκπτώσεις ακόμη και από την πρώτη ημέρα (50%-80%). Αυτό συμβαίνει κυρίως στο εξωτερικό. Και για να μην πει κανείς ότι δεν στηρίζουμε την ελληνική οικονομία (τη στηρίζουμε γιατί ψωνίζουμε και εκτός εκπτωτικής περιόδου), ο συνδυασμός ψώνια-ταξίδι, είναι το καλύτεορ άλλοθι. Και σίγουρα κάποιες πόλεις όπως οι παρακάτω είναι ιδανικές για ψώνια:

Ρώμη

Η γνωστή Via del Corso, ο δρόμος Cola di Rienzo και η Via de Condotti αρκούν για να πάρει κανείς μια «γερή δόση» από ιταλική φινέτσα. Η περιοχή γύρω από την Fontana Di Trevi έχει επίσης πολλά καταστήματα με ευκαιρίες. Οι εκπτώσεις από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο φθάνουν στο 70%. Μια έξυπνη κίνηση είναι να ψωνίσει κανείς από τις ιταλικές μάρκες, οι οποίες ακόμη και στη φθηνότερη εκδοχή τους ξεχωρίζουν γιατί καθετί σε αυτή την πόλη έχει «χαρακτήρα». Δημοφιλή ιταλικά προϊόντα (εκτός από τα κρασιά και τα τυριά) είναι τα είδη γραφείου, τα δερμάτινα, ο οικιακός εξοπλισμός, τα ρούχα και τα παπούτσια, τα οποία ακόμη και εκτός εκπτώσεων πωλούνται σε αρκετά προσιτές τιμές αναλογικά με την ποιότητα.

Tip: Εμπιστευθείτε τους πωλητές. Είναι πολύ έμπειροι και οι περισσότεροι είναι πραγματικοί στυλίστες. Και κυρίως, θα σας προωθήσουν αυτό που πιστεύουν ότι σας ταιριάζει και όχι το πιο ακριβό.

Κόστος ταξιδιού: 150 ευρώ το άτομο (με low cost αεροπορική και διαμονή σε 4αστερο για τρεις ημέρες)

Λονδίνο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καταναλωτή, η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για να κάνει κανείς τα ψώνια του είναι το Λονδίνο. Ένα πέρασμα από την Oxford Street ή την Great Marlborough Street αρκεί για να γεμίσετε μία βαλίτσα πράγματα (να αγοράσετε και τη βαλίτσα η οποία θα είναι επώνυμη και με έκπτωση ως και 70%). Τα πολυκαταστήματα Liberty, Selfridges, Top Shop, Harrods, John Lewis ξεκινούν με αρκετά μεγάλες εκπτώσεις ενώ οι δρόμοι όπως οι Tottenham Court Road και King’s Road είναι εξίσου δημοφιλείς. Μια ιδανική ημέρα εκπτώσεων στο Λονδίνο είναι η Boxing Day Sales, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Επομένως, όσοι έχουν όρεξη για shopping αλλά τους την «χαλάνε» τα κλειστά μαγαζιά της Αθήνας τη συγκεκριμένη ημέρα, έχουν έναν λόγο παραπάνω για να επισκεφθούν τη βρετανική πρωτεύουσα.

Tip: Προσοχή στην μετατροπή στου συναλλάγματος και τις ισοτιμίες.

Κόστος ταξιδιού: Ένα τριήμερο στο Λονδίνο κοστίζει κατά μέσο όρο 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών, φόρων, δυο διανυκτερεύσεων σε 4αστερο και διατροφή.

Μιλάνο

Αν εξαιρέσουμε τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους (Via Montenapoleone, Corso Vittorio Emanuele , Corso Buenos Aires, Via Torino) με όλες τις διεθνείς μάρκες και τους οίκους μόδας, τα οποία κατά τις εκπτώσεις απευθύνονται και στα μεσαία budgets, ένας είναι ο προορισμός για ψώνια στο Μιλάνο: το Serravalle Designer Outlet το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Ελβετία. Όλοι οι γνωστοί οίκοι (Prada, Gucci, Ralph Lauren κλπ) και ό,τι πιο «ιταλικό» βρίσκονται σε αυτό το εντυπωσιακό εκπτωτικό χωριό το οποίο υποδέχεται επισκέπτες από πολλές διαφορετικές χώρες, οι οποίοι «πετάγονται» για ψώνια.

Tip: Εμπιστευθείτε τοπικές βιοτεχνίες και μάρκες (οι περισσότερες έχουν καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους). Μην φοβηθείτε τους λεγόμενους ακριβούς δρόμους όπως είναι αυτοί γύρω από το Duomo. Και εκεί οι εκπτωσεις είναι μεγάλες.

Κόστος ταξιδιού: 450 ευρώ το άτομο για τρεις ημέρες με διαμονή σε 4αστερο και διατροφή.

Κωνσταντινούπολη

Η μία επιλογή είναι οι εμπορικοί δρόμοι όπως οι Rumeli Caddesi, İstiklal Caddesi και Bağdat Caddesi. Οι «les connoisseurs» όμως πάνε στο παζάρι στο τζαμί Fatih κάθε Τετάρτη όπου πωλούνται οι καλύτερες «μαϊμούδες» πραγματικά άξιες «μήνυσης» από τους επώνυμους οίκους. Η σκεπαστή αγορά με τα 4.000 μαγαζιά έχει κρυμμένα μυστικά καθώς το καλύτερο παζάρι γίνεται στα «στενά» όπου διατίθενται δερμάτινα κάθε ποιότητας σε καλές τιμές, χρυσαφικά, χαλιά και απομιμήσεις τσαντών και ρούχων μεγάλων οίκων. Για όσους δεν αγαπούν τις «μαϊμούδες» μια καλή επιλογή είναι η περιοχή Nisantasi (κάτι σαν το ελληνικό Κολωνάκι) όπου υπάρχουν καταστήματα με τοπικές μάρκες αλλά και διεθνείς.

Tip: Ψωνίστε υφάσματα, χρυσαφικά και χαλιά (η δύσκολη εποχή που διανύουμε απαιτεί «επενδύσεις»). Κάντε παζάρι ξεκινώντας από το 1/3 της τιμής.

Κόστος ταξιδιού: 200 ευρώ το άτομο για τρεις ημέρες (με αεροπορικά και διαμονή σε 4αστερο ξενοδοχείο).

Νέα Υόρκη

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε αυτή την πόλη οι εκπτώσεις δεν έχουν εποχή. Τυπικά, οι εκπτώσεις στη Νέα Υόρκη ξεκινούν μετά την Πέμπτη των Ευχαριστιών (την τελευταία Πέμπτη του Νοέμβρη δηλαδή) και κρατούν σίγουρα μέχρι το Φεβρουάριο. Βέβαια, όλο το χρόνο γίνονται διάφορα bazaars και προσφορές. Αποκορύφωμα αποτελούν οι εκπτώσεις τη λεγόμενη Black Friday (την επόμενη ημέρα των ευχαριστιών). Εκείνη την ημέρα οι απίστευτες εκπτώσεις στα καταστήματα προκαλούν ουρές χιλιομέτρων από τους πολίτες που ποδοπατούνται για να προλάβουν τις προσφορές. To 2015, η Black Friday έπεσε στις 27 Νοεμβρίου ενώ το 2016 πέφτει στις 25 Νοεμβρίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν από νωρίς και να κλείσουν φθηνά εισιτήρια.

Tip: Όσοι ψωνίζουν από το διαδίκτυο μπορούν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις της συγκεκριμένης ημέρας καθώς και τα ηλεκτρονικά καταστήματα ακολουθούν την ίδια πολιτική.

Προσοχή στις ημερομηνίες των εκπτώσεων

Στην Ιταλία οι εκπτώσεις ξεκινούν στις 7 Ιανουαρίου και διαρκούν ένα μήνα αλλά ατύπως συνεχίζονται για 15 ημέρες ακόμη. Στην Μεγάλη Βρετανία οι εκπτώσεις ξεκινούν από τις 26 Δεκεμβρίου και διαρκούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (ωστόσο παίρνουν μια παράταση όπως γίνεται παντού). Στην Τουρκία οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ενώ στις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες εκπτώσεις είναι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider