Τα σενάρια αλλαγής των οικογενειακών επιδομάτων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σενάρια αλλαγής των οικογενειακών επιδομάτων

Ένα νέο σύστημα οικογενειακών παροχών, που θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες περικοπές, θα πρέπει να ολοκληρώσει εντός του Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξοικονομηθούν έως 259.000.000 ευρώ τη διετία 2017 – 2018.

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών έχει μπει το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, θέμα το οποίο θα απασχολήσει την επικείμενη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους δανειστές, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ πιέζουν να καταργηθεί το επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο τον χρόνο, στους τρίτεκνους και πολύτεκνους και να αντικατασταθεί με το επίδομα που παίρνουν οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά (40 ευρώ για το πρώτο και 54 ευρώ για το δεύτερο παιδί).

Για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα πλήξει 230.000 οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά, η ελληνική πλευρά πιθανότατα θα αντιπροτείνει νέα, πιο αυστηρά, εισοδηματικά κριτήρια με ταυτόχρονη επίσπευση των αντίμετρων από φέτος (αντί του 2018).

Υπενθυμίζεται πως στα αντίμετρα προβλέπεται αύξηση κατά 50% του επιδόματος για το πρώτο παιδί (από 40 ευρώ στα 60 ευρώ το μήνα), αύξηση κατά 85% για το δεύτερο παιδί (από 54 ευρώ στα 100 ευρώ το μήνα) και αύξηση κατά 188% για το τρίτο παιδί (από τα 26 ευρώ στα 75 ευρώ το μήνα).

Τέλος, τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται είναι 6.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, 12.000 ευρώ για δύο παιδιά και 18.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά.

Η διαδικασία

Έως τις 15 Ιανουαρίου 2018 έχουν περιθώριο οι γονείς να συμπληρώσουν την αίτηση Α21 και να λάβουν το επίδομα τέκνων που δικαιούνται από τον ΟΓΑ. Για φέτος έχουν πληρωθεί ήδη οι δύο πρώτες δόσεις και πρόκειται να καταβληθούν άλλες δύο, μία μέσα στον Οκτώβριο και μία πριν τα Χριστούγεννα.

Τα ποσά του επιδόματος τέκνων ποικίλουν ανάλογα με το εισόδημα, αλλά και τα μέλη της οικογένειας. Συγκεκριμένα κυμαίνονται από 160 έως 480 ευρώ το έτος (για ένα παιδί), από 320 έως 960 ευρώ (για 2 παιδιά), από 1.500 έως 2.940 ευρώ για τρία παιδιά και από 2.000 έως 3.920 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση- δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ στη διαδρομή «Πολίτες/ Επιδόματα/Οικογενειακό Επίδομα (Α21)» και αφού έχουν υποβάλει (οριστικοποιήσει) τη φορολογική δήλωσή τους (Ε1).

Η αίτηση συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης (Ε1), ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή κατάστασή του (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, χήρος/α, μέρος συμφώνου συμβίωσης, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος).

Κατά τη συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνονται και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών.

Τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:

α) Τα άγαμα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ). Για τα τέκνα 19 ετών που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να προσκομίσουν στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ πρόσφατη βεβαίωση σπουδών.

β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή κολέγια, καθώς και σε ΙΕΚ, δημόσια ή ιδιωτικά. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης των τέκνων και όχι πέραν του 24ου έτους της ηλικίας τους.

γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider