Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Με φυλάκιση απειλούνται 30.000 δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Με φυλάκιση απειλούνται 30.000 δικαιούχοι

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τις παρατυπίες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς εννέα μήνες μετά την καθολική εφαρμογή του, περίπου 30.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν με φυλάκιση και αναδρομική επιστροφή του επιδόματος, λόγω μη επικαιροποίησης των οικονομικών τους στοιχείων.

Οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας και οι διασταυρώσεις που διενεργούνται με τα εκκαθαριστικά του 2016 διαπίστωσαν 26.904 περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, με υποδηλωμένο εισόδημα στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑ.

Αυτά τα άτομα συμμετέχουν σε 26.708 διαφορετικές αιτήσεις, ενώ το συνολικό υποδηλωμένο εισόδημα είναι της τάξης των 15.457.106,72 ευρώ. Στο μεταξύ 5.363 άτομα «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα άνω των 1.000 ευρώ για το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται πως για να επιλεγεί κάποιος ως δικαιούχος θα πρέπει τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην έχει εισόδημα άνω των 1.200 ευρώ. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη θα μπορεί να ενταχθεί εάν έχει έως 1.800 ευρώ εξαμηνιαίο εισόδημα, ενώ νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα δικαιούται να έχει λάβει εισόδημα έως 2.100 ευρώ, κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Βάσει του κανονισμού του ΚΕΑ, όποτε αλλάζει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού (όπως αυτή αποτιμάται στο τελευταίο εξάμηνο), ο/η αιτών/ούσα οφείλει να τροποποιεί την αίτηση του/της ώστε να αποτυπώνει το εισόδημα του τελευταίου εξαμήνου.

Οι ποινές

Το σύστημα έστειλε ήδη τα απαραίτητα SMS στα κινητά των δικαιούχων που οι αιτήσεις τους ήταν ανακριβείς, καθώς βάσει υπουργικής απόφασης, όσοι δηλώνουν ψευδή γεγονότα, ή αρνούνται, ή αποκρύπτουν τα αληθινά στοιχεία για να πάρουν το ΚΕΑ, απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

Στις περιπτώσεις αιτήσεων που, κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, διαπιστώνονται αναντιστοιχίες, τίθενται προσωρινά σε αναστολή, και στη συνέχεια διακόπτονται αν διαπιστωθεί δόλος ή παραπλάνηση των αρμοδίων αρχών από τους πολίτες.

Επίσης σε όσους διακόπηκε το ΚΕΑ γιατί δεν το δικαιούνται, ζητούνται πίσω αναδρομικά τα ποσά που εισπράχθηκαν. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με την ατομική ειδοποίηση επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, αυτά διαβιβάζονται στην εφορία και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Υπενθυμίζεται πως η ημερομηνία πληρωμής του ΚΕΑ είναι η 28η Σεπτεμβρίου. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider