«Μπλόκο» στα ελληνοποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπλόκο» στα ελληνοποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά

Το κλασικό πρόβλημα μη αναγνώρισης της χώρας προέλευσης του κρέατος ή του γάλακτος εξαιτίας της παραποίησης των στοιχείων αναγνώρισης από επιτηδείους στα διάφορα στάδια της παραγωγής αναμένεται να περιοριστεί καθώς αυξάνονται οι έλεγχοι για την προέλευση των νωπών προϊόντων. Το νέο σχέδιο νόμου για τα νωπά προϊόντα εισάγεται προς συζήτηση, προσεχώς, στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να αποτελέσει μια δικλείδα ασφαλείας για καταναλωτές, εμπόρους αλλά και για την αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία.

Όπως έχει επισημάνει σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr, «παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. Πράγματι, προχωράμε άμεσα σε νομοθετική πρόταση για το χώρο της κτηνοτροφίας η οποία θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά στην υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συγκεκριμένη, νομοθετική ρύθμιση αποτελεί σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας. Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία πλέον ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή.Στον τομέα του κρέατος, ήδη προχωράμε στην προσαρμογή του εθνικού μας πλαισίου περί ιχηλασιμότητας και υποχρεωτικής αναγραφής σε όλα τα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφή σήμανσης του κρέατος και των προϊόντων του της καταγωγής προέλευσής του, βάσει σχετικού ενωσιακού κανονισμού με στόχο τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου και της ιχνηλασιμότητας και καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων».

Τι προβλέπεται για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Με το νέο νόμο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επισήμανση (χώρα άμελξης, χώρα επεξεργασίας και χώρα συσκευασίας θα είναι υποχρεωτική ενώ η αναγραφή των ενδείξεων αυτών θα γίνεται με ανεξίτηλο τρόπο όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ.

Τι προβλέπεται για το κρέας

Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας και ιδίως σε βόειο κρέας (αυτάρκεια περίπου 28%) και σε χοίρειο κρέας (αυτάρκεια 32%), κάτι που οδηγεί σε εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών οι οποίες πλήττουν καταναλωτές, παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Οι υψηλότερες τιμές των ελληνικών κρεάτων σε σχέση με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών κρατών ωθούν τους εμπόρους να προβούν σε παραπλάνηση των καταναλωτών και στη διάθεση κρέατος καταγωγής άλλων χωρών, ως ελληνικό ή ως προερχόμενο από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ σε υψηλή τιμή, αισχροκερδώντας σε βάρος καταναλωτών και παραγωγών.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και την προστασία της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής προβλέπονται έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσεων που διακινούν κρέας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχουν συστήματα επισήμανσης και κανόνες ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής κρέατος, από τη σφαγή μέχρι τη σσκευασία, για να εξασφαλίζεται ο συσχετισμός μεταξύ του κρέατος και του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.

Ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τι αγοράζει μέσω των αναγραφόμενων στοιχείων στην απόδειξη λιανικής πώλησης, αλλά και ο ελεγκτής να ισοζυγίζει τις αγοραζόμενες ποσότητες των τιμολογίων και των αποδείξεων.

Εξόφληση των παραγωγών νωπών εντός 60 ημερών

Όσον αφορά στις εμπορικές συναλλαγές, ο νόμος προβλέπει ότι ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider