Δυσκολεύει η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυσκολεύει η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Πιο αυστηρά κριτήρια για την ένταξη των καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχει διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ΡΑΕ και υπουργείο αναζητούν μια φόρμουλα προκειμένου να καταλήξουν σε μια δίκαιη πρόταση και η επιβάρυνση που υπάρχει για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών να αφορά στους πραγματικά αδύναμους (ανάπηρους, άτομα με χαμηλό εισόδημα κλπ). Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «δεν μπορεί να υποστηρίζεται εξίσου ένας άνεργος ο οποίος έχει καταθέσεις ένα εκατομμύριο ευρώ και ένας άνεργος ο οποίος βρίσκεται σε πραγματική οικονομική δυσχέρεια. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις για τις κατηγορίες επιδότησης».

Για το ζήτημα θα αποφασίσει η Ολομέλεια και αυτή τη στιγμή μένουν κάποια ανοιχτά ζητήματα όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα όπως είναι π.χ οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνυπολογίζονται εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και η περιουσιακή κατάσταση και οι τραπεζικές καταθέσεις. Σκοπός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει ένας ουσιαστικός έλεγχος κάτι που δεν είναι εύκολο όταν απαιτούνται τόσα πολλά χαρτιά για ένα κατ’ ουσίαν απλό μέτρο. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν έτοιμα εργαλεία αλλά θα αλλάξει το σκεπτικό εφαρμογής τους.

Τι ισχύει σήμερα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Μέχρι σήμερα η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο γίνεται μόνο με βάση την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και αφορά σε:

α) Άτομα με χαμηλό εισόδημα, δηλαδή άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα.

β) Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€προσαυξημένο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

γ) Μακροχρόνια ανέργους για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και με ετήσιο οικογενειακόεισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξημένο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα (Δε συνυπολογίζεται τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που αφορά στο διάστημα που προηγήθηκε την περίοδο ανεργίας. Στην περίπτωση ανέργων συζύγων, τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τους δυο συζύγους).

δ) Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιοοικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€, προσαυξημένο κατά 6.000€ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

ε) Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση κατ’ οίκον ιατρικών συσκευών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider