Τι σημαίνει για την τσέπη μας η «βουτιά» του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει για την τσέπη μας η «βουτιά» του πετρελαίου

Με το πετρέλαιο να παλλινδρομεί ανάμεσα στα 36 με 37 δολάρια και πολλοί αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για πτώση στα 20 δολάρια το βαρέλι, αξίζει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει αυτή η «ελεύθερη πτώση» για το πορτοφόλι μας αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian προσπαθεί να ρίξει φως στη «σκοτεινή» υπόθεση της τιμής του πετρελαίου -που κάθε άλλο παρά απλή είναι:

1. Η βενζίνη δεν πέφτει όσο το αργό

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις ΗΠΑ, την τελευταία φορά που το αργό βρισκόταν στα 36 δολάρια/βαρέλι το 2004, οι οδηγοί στις ΗΠΑ πλήρωναν τη βενζίνη 0,80 δολάρια/λίτρο, ενώ σήμερα –στα ίδια επίπεδα αργού- πληρώνουν 1,06.

2. Μέχρι ενός ορίου η πτώση στην τιμή της βενζίνης

Η τιμή της βενζίνης μπορεί να μειωθεί μέχρι κάποιο όριο, καθώς αυτή περιλαμβάνει τον φόρο καυσίμου και τον ΦΠΑ, το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και μηδενική να ήταν η τιμή της βενζίνης, πάλι θα κόστιζε στην τσέπη των καταναλωτών.

3. Το φτηνό πετρέλαιο και καλό για την οικονομία και τους δανειστές

Η διατήρηση της του πετρελαίου παραμείνει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της PwC για τη βρετανική οικονομία, αυτό θα σημαίνει 1% περισσότερη ανάπτυξη, άρα και δημιουργία 90.000 – 120.000 θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών άρα και επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Άσχημα τα νέα για το περιβάλλον

Μέχρι πρότινος, η κατανάλωση καυσίμου αποτελούσε σοβαρό κριτήριο για την επιλογή αυτοκινήτου, ιδίως μάλιστα όταν η βενζίνη κυμαινόταν στα μέχρι πρότινος υψηλά επίπεδα. Φτηνή βενζίνη θα σημαίνει και αγορά λιγότερο οικονομικών αυτοκινήτων, αρά και πιο ρυπογόνων, όπως SUV κ.α.

5. Υπέροχα νέα για τις αεροπορικές και τους ταξιδιώτες

Όσοι λατρεύουν τα ταξίδια έχουν έναν πολύ σοβαρό λόγο να πανηγυρίζουν: τα φτηνά καύσιμα ρίχνουν την τιμή των εισιτηρίων, ιδίως στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Με την τιμή των καυσίμων να βρίσκονται 35% χαμηλότερα από πέρσι, το κόστος για τους αερομεταφορείς έχει μειωθεί δραματικά και μέρος αυτού μετακυλίεται και στους καταναλωτές.

6. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα «ροκανίσουν» κάποια από τα κέρδη

Κάποια από τα χρήματα που εξοικονομούν οι οδηγοί από την πτώση στην τιμή της βενζίνης θα περάσουν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που μετά από την επί σειρά ετών μείωση των ασφαλίστρων, ήρθε η στιγμή να «βγάλουν τα σπασμένα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young, τα ασφάλιστρα το 2016 θα αυξηθούν κατά 8%.

7. Μεγάλες χαμένες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, κερδισμένες οι υπόλοιπες

Στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνονται τα πετρελαϊκά κράτη της Μέσης Ανατολής, η Ρωσία και η Βενεζουέλα. Ιδίως η τελευταία έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες, καθώς το 90% της αξίας των εξαγωγών της προέρχεται από το πετρέλαιο. Χαρμόσυνα, είναι, αντίθετα τα νέα για την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία και –γιατί όχι- και για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider