Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει αυτόματα τα κέρδη των τραπεζών και δεδομένου ότι έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια από τη συσσώρευση καταθέσεων δεν αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη και αν χάσουν κάποιους πελάτες.

Παρόλο που η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην οικονομία των ΗΠΑ, διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις συναλλαγές ειδικά των αναδυόμενων οικονομικών σε τομείς όπως είναι το εμπόριο.

Ακόμη, δεδομένου ότι κράτη και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο διακρατούν χρέος που αποτιμάται σε δολάρια (περίπου 9 τρισ. δολάρια) και το οποίο είναι αυξημένο κατά 50% από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τώρα το κόστος δανεισμού γίνεται ακόμη υψηλότερο ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί και το ισχυροποιημένο δολάριο.

Ήδη, με την ανακοίνωση της Fed, το δολάριο κινείται ανοδικά έναντι των βασικότερων νομισμάτων. Έτσι την Τετάρτη, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 0,2378% στα 1,0906 δολάρια/ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 1,0888 δολάρια, το οποίο σημειώθηκε τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης της Fed.

Οριακά ανοδικά 0,3% κινήθηκε το δολάριο και έναντι του ιαπωνικού γεν, το οποίο υποχώρησε στα 122,18 γεν/δολάριο. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,16% στα 0,9901 φράγκα.

Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές (και τα νοικοκυριά) δεν είναι σαφείς ούτε μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια και αυτό είναι άλλωστε κάτι που δήλωσε και η διοίκηση της τράπεζας. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές η αύξηση των επιτοκίων της Fed δεν αναμένεται να επηρεάσει στο βραχυπρόθεσμο διάστημα το «πορτοφόλι» των Αμερικανών πολιτών καθώς πρόκειται μόνο για 25 μονάδες βάσης.

Στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα όμως, αν η τράπεζα ακολουθήσει αυτό που ήδη έχει ανακοινώσει, δηλαδή ότι θα προχωρήσει σε αρκετές τέτοιες κινήσεις στο εξής, αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια για τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Πιο άμεση δείχνει ότι θα είναι η επιρροή για τους κατόχους αρκετών πιστωτικών καρτών καθώς η αύξηση του επιτοκίου μπορεί να ενσωματωθεί αυτόματα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση (45 ημέρες πριν) από την πλευρά των τραπεζών.

Ο πληθωρισμός το μεγάλο στοίχημα

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Fed θεωρεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα φέρει και αύξηση στον πληθωρισμο, πολλοί οικονομολόγοι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους καθώς θεωρείται αβέβαιο αν θα επιτευχθεί ο στόχος του 2%. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δείγμα πληθωρισμού στην οικονομία παρά μόνο αύξηση των δεικτών απασχόλησης, η οποία βέβαια αποτελεί και μια ένδειξη της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Παράλληλα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν η Fed αυξήσει και άλλο τα επιτόκια σύντομα θα υπάρξουν αρνητικές συηνέπειες. Αν για παράδειγμα, τα επιτόκια της FED αναρριχηθούν στο 1,5% έως το τέλος του 2016, όπως εκτιμούν κάποιοι, το δολάριο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρηγορότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider