SSM σε τραπεζίτες: «Ξεφορτωθείτε» γρήγορα τα κόκκινα ακίνητα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SSM σε τραπεζίτες: «Ξεφορτωθείτε» γρήγορα τα κόκκινα ακίνητα
Να μην κρατούν τα ακίνητα των πλειστηριασμών πάνω από 12 μήνες στο ενεργητικό τους ζητά ο Επόπτης από τις τράπεζες. Ποια είναι τα «εμπόδια» και τι απαντούν οι τραπεζίτες.

Την επίσπευση των διαδικασιών πώλησης των ακινήτων που συσσωρεύονται στο ενεργητικό των τραπεζών μέσω των πλειστηριασμών ζητά ο SSM, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Στις συναντήσεις που είχαν τα εποπτικά κλιμάκια με τις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα τέθηκε το ζήτημα αυτό και ζητήθηκε αναλυτικό σχέδιο για τη διαχείρισή των «κόκκινων» ακινήτων.

«Οι επόπτες επιμένουν να μειώσουμε το turnaround στους 12 μήνες αλλά σε αυτό δεν βοηθούν ούτε το νομικό πλαίσιο για την “τακτοποίηση” του ακινήτου, αλλά ούτε και η ζήτηση στην αγορά ακίνητων», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr. Με τον όρο «turnaround» νοείται ο διάστημα ανάμεσα στην αγορά του ακινήτου μέσω του πλειστηριασμού και στην πώλησή του από την τράπεζα.

«Το ενδιαφέρον για τα καλά ακίνητα είναι άμεσο και πωλούνται αμέσως, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα», εξηγεί η ίδια πηγή. Εκτιμάται ότι το 2018 μόνο τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα θα μαζέψουν πάνω από 7.000 «κόκκινα» ακίνητα στο ενεργητικό τους. Αυτά έρχονται να προστεθούν στο υπάρχον απόθεμα, γεγονός που ανεβάζει τον λογαριασμό στα 20.000 ακίνητα στο τέλος του έτους.

Όπως αποκάλυψε προσφατα το insider.gr, πρώτη φορά ζητήθηκε από τις τράπεζες να καταθέσουν επισήμως στόχους διαχείρισης των ακινήτων που έχουν ανακτηθεί μετά από ρευστοποίηση (REOs) στον SSM για την επόμενη τριετία, στο πλαίσιο της νέας στοχοθεσίας έως το 2020.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ανάκτησης ακινήτων μέσω των ρευστοποιήσεων περιλαμβάνει πέντε στάδια για τις τράπεζες:

1. Αγορά του ακινήτου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας
2. Ενσωμάτωση του ακινήτου στο ενεργητικό
3. Τακτοποίηση του ακινήτου (δηλ. νομιμοποιήσεις ακινήτων κ.α.)
4. Πώληση του ακινήτου μέσω αγγελίας σε εφημερίδα ή ειδικής πλατφόρμας της τράπεζας
5. Σύνταξη συμβολαίων

Μερικά από τα εμπόδια στην ταχύτερη πώληση των ακινήτων αυτών είναι η δυσκολία χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η μη παροχή ουσιαστικά δυνατότητας οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να δουν το κατασχεμένο ακίνητο, αλλά και η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες τακτοποίησης των ακινήτων από τις τράπεζες προτού προβούν στην πώληση.

Το αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να μην πουλούν ούτε το 25% των ακινήτων που αγοράζουν στους πλειστηριασμούς, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία για φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider