Όλα στον αέρα για την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα στον αέρα για την Εθνική Ασφαλιστική
Στενεύουν τα περιθώρια για την πώληση μετά και το «ναυάγιο» με την Gongbao. Περιορισμένες πλέον οι επιλογές της Εθνικής Τράπεζας

Το άδοξο τέλος στην περιπέτεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ήρθε και επίσημα χθες με την ανακοίνωση του τερματισμού των διαπραγματεύσεων με την Gongbao από την Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει μια σιωπηλή παράταση για την πώληση της θυγατρικής της μέσα στο 2019, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός τα περιθώρια για μια «καλή συμφωνία» στενεύουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Plan B να μην είναι τόσο… ελκυστικό.

Το σίγουρο είναι πως μετά από το φιάσκο με την ΕΧΙΝ που επικράτησε στον αρχικό διαγωνισμό, αλλά δεν βρήκε τα απαραίτητα κεφάλαια, την αποχώρηση της Fosun από τη διεκδίκιση και το «ναυάγιο» με την Gongbao είμαστε και πάλι στο μηδέν. Πηγές της τράπεζας αναφέρουν πως όλα είναι ανοιχτά: Νέος διαγωνισμός κα πάλι για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ή μια πώληση ενός μικρότερου ποσοστού (30-50%) και στη συνέχεια πώληση των υπολοίπων μετοχών έως το 75% μέσω Δημόσια Προσφοράς. Όλα είναι ανοιχτά.

Στο μεταξύ όμως η Εθνική Τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει και την… οργή της Gongbao, η οποία λίγες ώρες μετά την παύση των διαπραγματεύσεων επιτέθηκε στην διοίκηση της ΕΤΕ. Σε μια σκληρή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ με τον κύριο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά.

Η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Παύλου Μυλωνά

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πήρε μια παράταση στην υποχρέωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση δεν παραμένει μια «καυτή πατάτα» στα χέρια της. Οι διαδικασίες παίρνουν καιρό και η ΕΤΕ πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να βρει τον καλύτερο τρόπο διάθεσης της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα εξασφαλίζει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα, θα δίνει προοπτικές στους εργαζόμενους αλλά και το πιο σημαντικό για τους χιλιάδες ασφαλισμένους σε αυτή.

Είναι ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων όπως η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αλλά και το ακριβό δίκτυο λιανικής. Ζητήματα που όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη απαιτούν γενναίες και αποφασιστικές κινήσεις τις οποίες οι υπόλοιπες τράπεζες υλοποιούν αλλά η διοίκηση της ΕΤΕ δεν έχει ακόμη τολμήσει να τις κάνει. Σε όλα αυτά βέβαια προστίθεται και το θέμα των διεκδικήσεων των συνταξιούχων της τράπεζας για τον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), ο οποίος εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πώς φθάσαμε στο ναυάγιο

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κηρύξει ουσιαστικά άγονο τον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο φιάσκο με την ΕΧΙΝ η οποία είχε αναδειχθεί αρχικά προτιμητέος αγοραστής προσφέροντας μεγαλύτερο τίμημα από τη Fosun αλλά τελικά δεν κατάφερε να βρει τα κεφάλαια.

Η κινεζική Gongbao ήταν η μοναδική που έδωσε προσφορά στον «επαναληπτικό» διαγωνισμό αφού η Fosun, πιθανότατα λόγω Folli Follie, αποφάσισε να απέχει. Η προσφορά της άγνωστης μέχρι τότε στην Ελλάδα κινεζικής εταιρείας κρίθηκε ικανοποιητική ως προς το τίμημα για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής που σύμφωνα με πληροφορίες έφθανε τα περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η έλλειψη εμπειρία στον κλάδο των ασφαλίσεων, η έλλειψη παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το πιο σημαντικό η μη προσκόμιση εγγυητικής από τράπεζα της ΕΕ ή από την μητρική της κινεζικής ICBC οδήγησαν στην χθεσινή ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider