Το Χρηματιστήριο «μονόδρομος» για την Εθνική Ασφαλιστική

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Χρηματιστήριο «μονόδρομος» για την Εθνική Ασφαλιστική

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο προκρίνεται ως λύση για την Εθνική Ασφαλιστική από τον CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Μετά το νέο ναυάγιο με την πώληση της θυγατρικής στην κινεζική Gongbao, η οποία φαίνεται να μην πληροί τα κριτήρια καθότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της προέρχεται από δανεισμό, ανοίγει ο δρόμος για το IPO της Εθνικής Ασφαλιστικής –ο οποίος ωστόσο διαφαίνεται ακανθώδης λόγω του γενικότερου αρνητικού περιβάλλοντος στην αγορά.

Σημειώνεται ότι υπέρ της δημόσιας εγγραφής τασσόταν και ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αν και μια πώληση θα έφερνε πιο άμεσα την αναγκαία ρευστότητα στην τράπεζα. Ο παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι είναι η αδυναμία της Gongbao να κομίσει τα εχέγγυα που απαιτεί η ΕΤΕ, αλλά και οι εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, ο SSM εκτιμάται ότι θα δώσει στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή της Εθνικής Ασφαλιστικής υπό καλύτερες συνθήκες στη χρηματιστηριακή αγορά.

Παρότι το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταθέσει η ΕΤΕ στην DG Comp προβλέπει αποεπένδυση από τις μη κυρίες δραστηριότητες έως το 2018, οι αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά για τις τράπεζες, αλλά και τις οικονομίες τις ευρωπαϊκής περιφέρειας γενικότερα, δικαιολογούν την παροχή ολιγόμηνης παράτασης για την Εθνική Ασφαλιστική.

Όπως έγινε σαφές και με την επικείμενη έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, κατ΄απαίτηση του SSM για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, δεν προτίθεται ο Επόπτης να «βάλει το μαχαίρι στο λαιμό» των ελληνικών τραπεζών, παρέχοντας το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για να βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider