«Ελέφαντας στο δωμάτιο» για τους επενδυτές οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ανταπόκριση από Λονδίνο

Βαριά σκιά ρίχνει πάνω από το επενδυτικό κλίμα της μεταμνημονιακής εποχής το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο δεν αφορά μόνο τον τραπεζικό κλάδο αλλά, όπως αποδείχθηκε στο Λονδίνο, ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Σε επαφές που είχε το insider.gr στο Roadshow της EXAE το προηγούμενο διήμερο, έγινε σαφές ότι οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να παραβλέψουν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» -ο οποίος δεν είναι άλλος από τις τράπεζες και το δυσθεώρητο ύψος των NPEs που υπερβαίνουν τα 90 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της εκδήλωσης την Πέμπτη, παραδέχθηκε ότι «οι τράπεζες αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την Ελλάδα», στα μάτια των επενδυτών, και διαμήνυσε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από μια «διαρκή και συνεχιζόμενη διαδικασία».

Τι είπαν στο insider.gr τα ξένα funds για τις τράπεζες

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι διεθνείς επενδυτές όσον αφορά στις επενδύσεις στις τράπεζες, καθώς δεν φαίνεται να πείθονται ότι ο σχεδιασμός για εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών θα υλοποιηθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά. Εμφανίζονται δε προβληματισμένοι για την επίδραση που θα έχει στην κεφαλαιοποίηση και την κερδοφορία τους η λήψη δραστικών μέτρων –όπως πωλήσεις– τα οποία ναι μεν είναι επιβεβλημένα για επίτευξη των στόχων του SSM, αλλά εκτιμάται ότι θα σημάνουν σοβαρές ζημιές για τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Δεν εξετάζουμε επενδύσεις σε τράπεζες. Θεωρούμε ότι δικαίως είναι distressed οι τραπεζικές μετοχές και δεν πιστεύουμε ότι είναι φθηνές –υπάρχει λόγος που οι τιμές βρίσκονται εκεί που βρίσκονται», δήλωσε στο insider.gr στέλεχος ξένου fund που έχει επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες στο Roadshow.

Έκπληξη προκαλεί δε το γεγονός ότι εκτός στα «τετ-α-τετ» με τους επενδυτές, για την πορεία των κόκκινων δανείων δεν ερωτήθηκαν μόνο τα επιτελεία των τραπεζών –όπως είναι φυσικό– αλλά όλες σχεδόν οι εισηγμένες με δραστηριότητα στην Ελλάδα. «Μας έλεγαν… τον πόνο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος εισηγμένης εταιρείας που συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον από τα funds στο Λονδίνο, με μεγάλο αριθμό ραντεβού με πρωτοεμφανιζόμενους επενδυτές.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και, κυρίως, κατά πόσο είναι πρόθυμα τα τραπεζικά στελέχη να προχωρήσουν σε δραστική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένων των ποινικών ευθυνών που αντιμετωπίζουν. Για τον λόγο αυτό, πηγές της αγοράς επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ούτως ώστε να λυθούν τα χέρια των στελεχών για να βάλουν «βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ζήτηση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πίστωση. «Η καταναλωτική πίστη έχει νεκρώσει και αναρωτιόμαστε, πού θα πουλήσουν οι ελληνικές εταιρείες τα προϊόντα τους αν οι Έλληνες δεν μπορούν να τα αγοράσουν;», δήλωσε εκπρόσωπος άλλου fund. Ο ίδιος εξέφρασε έντονες ανησυχίες και για την αγορά του μεγαλύτερου μέρους των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς από τις ίδιες τις τράπεζες. «Με το δεξί χέρι αγοράζουν ό,τι πουλάνε με το αριστερό. Τι θα γίνει αν οι επόπτες απαγορεύσουν στις τράπεζες να συνεχίσουν τις μαζικές αγορές ακινήτων;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο fund manager με 1 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider