«Γενικά θετικοί» οι Θεσμοί για τις τράπεζες, παραμένουν οι δυσκολίες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γενικά θετικοί» οι Θεσμοί για τις τράπεζες, παραμένουν οι δυσκολίες

«Γενικά θετική» είναι η εικόνα που έχουν οι Θεσμοί για τις ελληνικές τράπεζες, αν και παραμένουν ειδικά ζητήματα και δυσκολίες, αναφέρουν στο insider.gr πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες Θεσμών-τραπεζιτών.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση μεταξύ των τραπεζικών διοικήσεων και των επικεφαλής των Θεσμών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού κλάδου με έμφαση στις πωλήσεις κόκκινων δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανησυχία προκαλούν στους δανειστές η «πιεσμένη» κερδοφορία των τραπεζών –όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα α΄εξαμήνου– οι χαμηλοί ρυθμοί μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) και η πρόσβαση των τραπεζών σε μακροοπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Καίριο ζήτημα αποτελεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με βάση μια πιο φιλόδοξη στοχοθεσία, η οποία θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις τράπεζες και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) εντός του Σεπτεμβρίου. Θυμίζεται ότι οι εποπτικές αρχές ζητούν μείωση του συντελεστή NPE/χορηγήσεις κάτω του 20% από 47% (στοιχεία Ιουνίου) έως το 2020, ενώ τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για μονοψήφιο νούμερο το 2022 ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,9%).

Όσον αφορά στον νόμο Κατσέλη, εξετάζεται πιθανή παράτασή του πέραν του 2018, γεγονός που εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Αλλάζει ο ρόλος της εποπτείας της ΕΚΤ στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι, όπως ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας στα «ελληνικά πράγματα» αλλάζει με την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ επικεντρώνεται εφεξής στη λειτουργία του χρηματοοικονομικού κλάδου, με στόχο τη σταθερότητα και εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών που καλούνται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης στη μεταμνημονιακή εποχή. Φυσικά, οι επόπτες εξετάζουν και γενικότερα μακροοικονομικά μεγέθη ως προς τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο, τα υπέρογκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φόρων και τα συρρικνούμενα περιθώρια κέρδους θέτουν προσκόμματα και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να «γυρίσουν σελίδα». Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούν λύσεις οι εκπρόσωποι των τραπεζών, των δανειστών και των εποπτικών φορέων που θα συναντιούνται κάθε τρίμηνο στην Αθήνα το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που έχει συμφωνηθεί για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider