Με δύο ελληνικές τράπεζες «συζητά» η Google

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δύο ελληνικές τράπεζες «συζητά» η Google

Με δύο συστημικές τράπεζες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η Google στην Ελλάδα, προκειμένου να επεκτείνει το σύστημα πληρωμών Google Pay στη χώρα μας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Ο κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σε αναζήτηση δύο στρατηγικών εταίρων στη χώρα μας και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τους έχει βρει.

Ο λόγος που η Google δεν αρκείται σε μία συμμαχία είναι ότι για να μπει σε μια νέα χώρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει μερίδιο 30% στην αγορά χρεωστικών καρτών. Δεδομένου ότι μία ελληνική τράπεζα μόνη της δεν διαθέτει τέτοιο μερίδιο, απαιτείται συνεργασία με δύο ιδρύματα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η ισχυρή επωνυμία της Google αναμένεται να αποδώσει σημαντική αξία στο brand μιας εγχώριας τράπεζας. Ωστόσο, προτού προβούν σε μια τέτοια συμμαχία, οι τράπεζες θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν διακυβεύουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες στον θεσμό της τράπεζας στην Ελλάδα και την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων τους.

Εκτός από το branding, το όφελος για τις τράπεζες εντοπίζεται, επίσης, σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Από το 2019 αναμένεται η πλήρης απελευθέρωση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, σίγουρα, η συμμαχία με έναν παγκόσμιο κολοσσό τεχνολογίας αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη μέσω συνεργειών σε πολλά επίπεδα.

Γιατί η Google ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά

Η χώρα μας βρίσκεται στο «ραντάρ» της Google λόγω της σαρωτικής διείσδυσης των φορητών συσκευών Android, η οποία αγγίζει σήμερα το 91%. Για τον ίδιο λόγο, ο τεχνολογικός κολοσσός προσανατολίζεται για επέκταση του Google Pay σε αναδυόμενες κυρίως αγορές.

Το όφελος για τον διαδικτυακό γίγαντα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσβαση που θα αποκτήσει στα δεδομένα των Ελλήνων καταναλωτών. Μέσω του Google Pay, θα μπορεί να παρακολουθεί τι αγοράζουμε και από πού και έτσι να αποκτήσει μια εικόνα της καταναλωτικής μας συμπεριοφοράς ώστε, για παράδειγμα, να στοχοποιήσει τις διαφημίσεις μέσω της διαδικτυακής μηχανής.

Επιπλέον, η ελληνική αγορά θεωρείται ότι έχει πολύ μεγάλο περιθώριο εδραίωσης των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» –αν και στην περίπτωση του Google Pay, οι πληρωμές δεν πραγματοποιούνται μέσω κάρτας, αλλά μέσω κινητού.

Όπως ακριβώς, δηλαδή, πληρώνουμε στο κατάστημα με ανέπαφη συναλλαγή, έτσι θα μπορούμε να πληρώνουμε και από το «ψηφιακό πορτοφόλι» (wallet) της Google. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα είναι δυνατές και οι πληρωμές στα e-shops –με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να απαιτείται να περάσει ο καταναλωτής τα στοιχεία της κάρτας σε κάποιον ιστότοπο. Οι συναλλαγές, δηλαδή, γίνονται πιο γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider