Μυλωνάς: Αντιμέτωπη με παλιά προβλήματα και νέες προκλήσεις η ΕΤΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Αντιμέτωπη με παλιά προβλήματα και νέες προκλήσεις η ΕΤΕ

Ο μετασχηματισμός της τράπεζας βρίσκεται στην αρχή του και η νέα διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρελθόντος και τις σημαντικές προκλήσεις του μέλλοντος, δήλωσε ο κ. Παύλος Μυλωνάς, νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη.

«Θέλουμε να γίνουμε ξανά η πρώτη επιλογή των Ελλήνων», δήλωσε ο κ, Μυλωνάς και τόνισε ότι «βασική προτεραιότητα αυτής της διοίκησης είναι να δημιουργήσουμε ένα υπεύθυνο υπόδειγμα διαχείρισης και να προετοιμάσουμε την τράπεζα για το μέλλον». «Θέλουμε έναν ισχυρό οργανισμό που θα ευημερεί τώρα και στο μέλλον. Αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, το στοίχημα είναι μεγάλο και οι στόχοι δύσκολοι αλλά θα δουλέψουμε με αφοσίωση και αποφασιστικότητα για αυτό το όραμα», είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Στις θετικές επιδόσεις της ΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς πίστωσε την εκπλήρωση των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που απεξαρτητοποιήθηκε από τον ELA, ενώ έχει τον μικρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (40%) και διατηρεί υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (16,5%).

Τόνισε, πάντως, η τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα προβλήματα του παρελθόντος, και συγκεκριμένα:

  1. Να μειώσει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς τα κόκκινα δάνεια, όπως άλλωστε υπαγορεύουν και οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εποπτικούς ευρωπαϊκούς φορείς
  2. Να ενισχύσει την οργανωτική της κερδοφορία
  3. Να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με ανατροπές.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον δεύτερο κύκλο διαδικασιών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Banca Romaneasca και της ΕΤΕ Κύπρου, για τις οποίες δεν υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον πλην της κυπριακής θυγατρικής», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς και εξήγησε ότι η κυπριακή τράπεζα θα διασπαστεί σε καλή και κακή. Όσον αφορά στην Εθνική Ασφαλιστική, δεσμεύτηκε ότι η εύρυθμη λειτουργία της θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης.

Για το ευαίσθητο ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, για το οποίο οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο του Συντάγματος όπου διενεργείται η Γενική Συνέλευση, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι «χρειάζεται θάρρος και εύλογοι συμβιβασμοί» για να βρεθεί λύση. «Μας λυπεί και μας θλίβει βαθιά η διακοπή χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων προς 16.000 ασφαλισμένους», είπε χαρακτηριστικά.

Για το σύνολο του κλάδου, υπογράμμισε ότι η υγεία των εγχώριων τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως επιβεβαιώνει η επιτυχής έκβαση των stress tests, η σταδιακή απεξάρτηση από τον ELA, η επίσπευση της μείωσης των κόκκινων δανείων και οι ενδείξεις για αύξηση των χορηγήσεων, ιδίως στον επιχειρηματικό κλάδο. Μακροπρόθεσμα, θα προστεθούν νέες και μεγαλύτερες προκλήσεις, τόσο για την ΕΤΕ όσο και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, προειδοποίησε ο κ. Μυλωνάς.

Νέοι παίκτες θα προστεθούν στην αγορά, γεγονός που υπαγορεύει αλλαγές του λειτουργικού μοντέλου και ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας. «Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται μικρότερο και πιο ευέλικτο δίκτυο καταστημάτων», τόνισε. «.Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό και τη διοίκηση για τη στήριξη και τις θυσίες σε δύσκολες συνθήκες. Στόχος μου είναι να αισθάνεστε ακόμη πιο υπερήφανοι για την Εθνική Τράπεζα του αύριο», είπε τέλος ο κ. Μυλωνάς απευθυνόμενος στο προσωπικό και τους μετόχους της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider